Гарячі вибори на Полтавщині: Обшуки, бійки, викрадення людей

Гарячі вибори на Полтавщині: Обшуки, бійки, викрадення людей

Аналітика
Укрінформ
ОВК не змогла завершити перерахунок, бо 12 членів комісії зникли з робочих місць 

Окружна виборча комісія  ОВО №151 (Полтавська область, Лохвиця) й досі не встановила підсумки голосування на проміжних  виборах народних депутатів України. На сайті ЦВК вже другу добу кількість опрацьованих протоколів застигла на цифрі 99,53%.  Процесу волевиявлення завадили неодноразові «мінування приміщень», відключення світла, відсутність кворуму комісії,  численні скарги опонентів, обшуки, судові позови, і навіть заяви  про викрадення людини.

20 липня в скандальній ОВК №151 відбулась заміна голови комісії. У четвер, 21 липня,  окружна виборча комісія нарешті продовжила свою роботу.

Про це Укрінформу повідомив прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області Ігор Литвиненко.

«Згідно з постановою ЦВК за поданням партії «Батьківщина» замість Інни Демчук призначено Ігоря Горжія, який є діючим депутатом Полтавської обласної ради від «Батьківщини». Крім цього, вперше за останню добу вдалось продовжити безперервне засідання. Наразі на засіданні присутні 14 членів ОВК. Комісія розпочала перерахування  голосів  виборців з останньої дільниці», - підкреслив Литвиненко.

Разом із тим зараз в Полтавському адміністративному суді відбувається розгляд справи за позовом кандидата,  самовисуванця Олексія Рябоконя, який вимагає перерахунку голосів на всіх 216-ти дільницях.  

Нагадаємо, 19 липня ОВК не змогла завершити перерахунок на останньої дільниці, оскыльки більшість членів комісії - 12!!! - залишили свої робочі місця і не повернулись до роботи. У той день комісія мала провести перерахунок на семи виборчих дільницях. Під час засідання чотири рази повідомляли про мінування приміщення та вимкнули світло.

Наразі ЦВК опрацьовала 99,53% протоколів. Лідирує Руслан Богдан (ВО «Батьківщина») - 21,8%, на другому місці самовисуванець Олексій Рябоконь - 16,78%.

Виборчий мандат на Полтавщині виборюють  47 кандидатів. З них 13 висунуто партіями, решта - самовисуванці.

Процес проміжних виборів до ВР у спокійній та патріархальній Лохвиці виявився на диво гучним.

Сам лідер перегонів, голова Полтавської обласної організації ВО  "Батьківщина" Руслан Богдан  був звинувачений у підкупі виборців. В мережі з'явилося відео, в якому соратник Богдана по партії, до речі, чоловік екс-голови ОВК Інни Демчук, дає завдання членам виборчих комісій забезпечити перемогу кандидата, обіцяючи "преміальні і матеріальне заохочення".

Наразі поліція розслідує цей випадок за ч. 4 ст. 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму) КК  України. 20 липня в будинку Демчуків було проведено обшук, в ході якого було вилучено жорсткі диски та  флешки. Рішення про проведення обшуку правоохоронцями було прийняте після реєстрації кримінального провадження за заявою депутата від БПП Олександра Черненка. Того ж дня Інну Демчук замінили на посаді голови ОВК.

Обшуки пройшли  і у штабі районного відділення партії «Батьківщина» в Лохвиці.

Під час підрахунку голосів на виборчих дільницях Полтавської області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксували  декілька  порушень законодавства. Зокрема, масовий факт винесення печаток за межі дільничної комісії, спроби  перепакувати  документацію, порушення процедури доставки виборчої документації та інше. Крім того, під час підрахунку голосів надходило декілька  повідомлень про замінування окружної виборчої комісії №151, на ОВК вимикали  світло, між двома членами виборчої комісії виникла бійка, яку розбороняли правоохоронці.

З останніх новин: кандидат  в депутати Верховної Ради Валентин Манько заявив, що на Полтавщині невідомі викрали його довірену особу.

Про це сам Манько повідомив в Facebook

"Вчора викрали мою довірену особу, просто з-під ОВК. Родичі звернулися в міліцію. Подали заяву про викрадення людини.

Ми з співробітниками СБУ намагалися поговорити з викрадачами, але вони відмовилися вести переговори. Дали йому трубку, що б ми впевнилися, що він живий ", - йдеться в повідомленні.

Також Манько зазначив, що одному з членів комісії погрожували, приїздили до батьків і залякували матір.

Тож, вибори, як і скандали, продовжуються...

Ольга Коростельова. Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-