Іловайська трагедія: Луценко озвучив головні помилки керівництва

Іловайська трагедія: Луценко озвучив головні помилки керівництва

Укрінформ
Причиною Ілловайської трагедії у серпні 2014 року стало вторгнення регулярних військ Російської Федерації на територію України. Водночас помилки керівництва  АТО і Генштабу Міністерства оборони під час планування і проведення операцій встановлені шляхом проведення експертиз, кожному факту буде надана правова оцінка.

Про це заявив під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони генпрокурор Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Причинно-наслідковий зв`язок - це вторгнення Збройних сил Російської Федерації. Керівництвом АТО і Генштабом були допущені помилки під час планування і проведення операцій. Цей факт встановлений експертизою і по кожному конкретному епізоду буде дана правова оцінка", - сказав він.

Під час своєї доповіді Луценко нагадав, що керівництво РФ о 4 ранку 24 серпня  2014 року організувало наймасштабніше вторгнення. Зокрема, сили російських військових складалися з 9 батальйонно-тактичних груп, кордон України перетнули 6 тис. особового складу РФ, близько 60 танків, 320 БМП і гармат, 45 мінометів. При цьому на військовій техніці були зняті або замасковані розпізнавальні знаки. Водночас з метою введення в оману на російській  техніці були нанесені розпізнавальні знаки українських підрозділів, що заборонено Женевською конвенцією.

Співвідношення військових сил України з російськими військами вторгнення в районі міста Ілловайськ склало: особовий склад - 1 до 18, танки - 1 до 11, бронетехніка - 1 до 16, артилерія -1 до 15, "Гради" - 1 до 24.

Генпрокурор також доповів, що в цей час на кордоні з Україною перебувало 35 батальйонно-тактичних і ротно-тактичних груп, що складає не менше 45 тис військових, 160 танків, понад 100 БМП і БТР, 130 реактивних систем залпового вогню, 192  літаки, 137 вертольотів.

"Оцінюючи цю реальну загрозу вторгнення на кордоні, ЗСУ не мали достатньої кількості сил для нарощування сил на донецькому напрямку та одночасному забезпеченні оборони усієї протяжності українського кордону. У зв`язку з цим в результаті вторгнення російської армії і їхнього маршу в місто Ілловайськ 24-25  серпня батальйони МВС "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", батальйони Нацгвардії, батальйон "Донбас" потрапили в оточення. З метою збереження життя українських військовослужбовців між командуванням сил АТО та командуванням Генштабу ЗС РФ була досягнута домовленість про надання гуманітарних коридорів для виходу українських військових з оточення. Додатковою гарантією безпечного виходу мали стати 3 захоплені в полон російських десантники, яких було домовлено передати представникам ЗС РФ після виходу наших військ з оточення", - зазначив Луценко.

Однак після зазначеної домовленості росіяни навмисно затягували час для облаштування вогневих позицій по маршруту виходу сил АТО з оточення. Уже 28 серпня 2014 року представники ЗС РФ надали керівництву АТО усні гарантії безпечного виходу з району міста Ілловайськ. Під час виходу колон двома напрямками 29 серпня підрозділи ЗС РФ за безпосередньої вказівки керівництва Генерального штабу РФ впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових разом з трьома полоненими російськими десантниками. У результаті вчинення віроломного вбивства загинуло 366 осіб, 429 отримали поранення, 300 потрапили у полон. Унаслідок знищення техніки Збройні сили України зазнали втрат на суму біля 300 млн грн.

"Керуючись висновками експертизи про російську військову агресію як основний фактор зазначених втрат та на підставі зібраних доказів Генпрокуратура 8 серпня 2016 року повідомила про підозру у вчиненні особливо тяжких злочинів 18 особам з числа керівництва Російської Федерації. Стосовно всіх підозрюваних буде застосована процедура заочного засудження. Перші рішення українських судів ми вже отримали і сподіваємося отримати їх по всім 18 підозрюваним", - додав генпрокурор.

За його словами, всі підозрювані оголошені в державний розшук, є рішення про їх затримання і доставлення до суду. "Ми співпрацюємо з офісом прокурора Міжнародного кримінального суду в питанні відповідальності керівництва Російської Федерації щодо подій на сході України та в Криму. Вихід для тих, хто розв`язав війну в Україні - або Київ, або Гаага. Третього шляху немає", - резюмував Луценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-