Десятки жертв і поранених: росіяни вдарили по ТРЦ у Кременчуку, обстріляли Харків і Лисичанськ

Десятки жертв і поранених: росіяни вдарили по ТРЦ у Кременчуку, обстріляли Харків і Лисичанськ

Оновлюється
Укрінформ
27 червня дві російські ракети вдарили по Кременчуку. Одна з них влучила по торговельно-розважальному центру. Зараз відомо більш як про 20 жертв, лікарі надали допомогу 59 постраждалим. У Харкові від ворожих обстрілів загинули дев'ятеро людей, у Лисичанську - вісім.

04:05

Записи із камер відеоспостереження у Кременчуці спростовують заяву міноборони рф, що торгівельний центр "Амстор", де загинули понад 20 осіб, спалахнув нібито не від російської ракети, а від детонації на складі західних боєприпасів.

Відеозаписи проаналізувало на своєму Telegram-каналі видання "Настоящее время", передає Укрінформ.

"Записи із камер відеоспостереження у Кременчуці спростовують заяву міноборони росії. У москві стверджують, що торгівельний центр, де загинули щонайменше 25 людей, нібито спалахнув не від російської ракети, що влучила в нього, а від детонації на складі західних боєприпасів", - йдеться у повідомленні.

02:20

Є інформація, що зруйнований російською ракетою торгівельний центр у Кременчуці незадовго до трагедії у внутрішніх чатах написав, що під час тривоги він продовжує працювати. Саме це і перевірятиме прокуратура.

Про це розповів в ефірі телемарафону міський голова Кременчука Віталій Малецький, передає Укрінформ.

“У нас є інформація, що торговий центр за кілька днів до цієї трагедії у внутрішніх чатах написав, що під час тривоги продовжує працювати. І саме цю інформацію буде перевіряти зараз прокуратура. Тому що більша частина людей евакуювалися, але дехто залишився, треба встановити, чому ці люди залишилися там під час повітряної тривоги”, - сказав Малецький.

01:20

Ракетний удар по торгівельному центру в Кременчуці був цілеспрямований.

Як передає Укрінформ, про це заявив Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні.

"Сьогодні я хочу язавершити це зверненн одним з таких доказів – щоб ніхто не смів обманювати щодо ракетного удару по торговельному центру в Кременчуці. Російська ракета ударила саме по цьому обʼєкту – цілеспрямовано. Очевидно, що такий був наказ. Очевидно, що такі координати отримали російські вбивці для цієї ракети. Вони хотіли убити якнайбільше людей в мирному місті у звичайному торговельному центрі", - сказав Зеленський.

20.57

Винні в ракетному обстрілі ТРЦ в Кременчуці мають бути притягнуті до відповідальності.

Про це йдеться у заяві Ради Європи щодо бомбардування Кременчука.

“Вчорашній ракетний удар російської федерації по торговому центру в Кременчуці є актом суцільного варварства. Напад на цивільне населення таким чином, абсолютно без жодної причини, свідчить про кричуще нехтування людським життям і цінностями, які захищає наша Організація”, - наголосила генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович Бурич.

17.56

Рятувальники розібрали близько 80% завалів зруйнованого російською ракетою торговельного центру у Кременчуці на Полтавщині. Про це під час брифінгу повідомив голова ДСНС Сергій Крук.

17.39

Поліція збирає відео з камер спостереження довкола зруйнованого російською ракетою торговельного центру у Кременчуці, оскільки камери у самому ТЦ повністю вигоріли.

"Наразі ми отримуємо відео з камер спостереження, які знаходилися навколо (ТЦ - ред), з інших місць. Камери спостереження, які знаходилися у самому ТЦ, повністю вигоріли", - заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

17.10

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що під завалами торговельного центру у Кременчуці, куди напередодні влучила російська ракета, живих людей не залишилося. Про це він сказав на брифінгу.

"Ми сподівалися, що у перші години там ще можуть бути живі люди. Але через пожежу, яка спалахнула буквально через 10-15 хвилин після влучення ракети, ми можемо напевне сказати, що живих там уже не залишилося", - сказав глава МВС.

16.12

Прокуратура перевіряє дії службових осіб торговельного центру «Амстор» у Кременчуці, які не забезпечили евакуацію під час ракетного удару. Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

За процесуального керівництва Кременчуцької окружної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом службової недбалості, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України).

«У ході слідства перевірятимуться дії службових осіб кременчуцького торговельного центру щодо вжиття заходів із цивільного захисту працівників та відвідувачів центру, зруйнованого під час ракетного удару ворога напередодні», - ідеться в повідомленні.

14.28

Глави держав та урядів Групи семи (G7) заявили, що ракетний удар росії по торговельному центру у Кременчуці є воєнним злочином, президент рф путін та інші відповідальні за це особи мають бути покарані. Про це йдеться у заяві лідерів G7 щодо ракетного обстрілу ТЦ у Кременчуці.

13.41

Європейський Союз засудив атаку російських загарбників на Кременчук, в результаті якої загинули десятки мирних людей, та наголосив на тому, що росія понесе відповідальність за власні дії. Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля, оприлюднені на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«ЄС засуджує російську ракетну атаку на торговельний центр в українському місті Кременчук. Сотні безневинних цивільних людей, за повідомленнями, знаходилися у цьому центрі під час атаки. Наші думки зараз із жертвами та їх родинами», - підкреслюється в заяві.

13.39

ільшість загиблих унаслідок ракетного удару по торговельному центру у Кременчуку не опізнані, оскільки тіла дуже сильно обгоріли; на ідентифікацію може знадобитися кілька днів. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час пресконференції у Кременчуці.

13.21

У Кременчуці вже розібрали 60% завалів торгового центру, обстріляного росіянами у понеділок. Про це під час пресконференції у Кременчуці заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

“Наразі можемо сказати про розбір 60% завалів цього ТЦ. Ще 40 % залишилося нерозібраними. Тому цифри щодо жертв ще не кінцеві. (Відповідні спеціалісти — ред.) будуть намагатися розібрати до завтрашнього ранку, і буде відомо про кінцеву цифру загиблих”, - поінформував він.

12:37

Унаслідок учорашнього ракетного обстрілу торговельного центру у Кременчуку на Полтавщині загинуло більше 20 людей, 59 осіб постраждали, пошуки тривають.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко на брифінгу, передає Укрінформ.

«Учора окупанти завдали підступного ракетного удару по торговельному центру в Кременчуці. Саме тоді, коли там перебувало понад 1 000 людей. Уже відомо про понад 20 загиблих та 59 поранених, з яких 25 госпіталізовано», - сказав посадовець.

Крім того, за його словами, є понад 40 заяв від родичів про безвісти зниклих, які могли бути у ТЦ під час обстрілу.

Заступник глави ОП зазначив, що пошуки на місці трагедії тривають, до робіт залучені сотні людей - рятувальники, патрульні, нацгвардійці та цивільні.

12:12

Кількість жертв внаслідок російських обстрілів Харкова 27 червня збільшилася до дев’яти, а поранених – до 29.

«рашисти вбивають цивільних харків’ян. росія - це країна-терорист. Кількість постраждалих по вчорашнім обстрілам, на жаль, збільшилась. Станом на 11:00 постраждало всього 38 осіб. З них: 9 загиблих, 29 поранені, в тому числі 5 дітей», - повідомив начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції в Харківській області.

10:38

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова відвідала місце ракетного удару по торговельному центру у Кременчуці.

"Генеральный прокурор України Ірина Венедіктова відвідала місце трагедії у Кременчуці. Відпрацювали посилення відповідальності власників ТРЦ, магазинів та інших місць масового скупчення людей за недотримання правил евакуації під час повітряної тривоги", - зазначив міський голова Кременчука Віталій Малецький.

10:19

28 - 30 червня у місті Кременчук Полтавської області оголошено жалобу за загиблими внаслідок ракетного удару російських військ по торговельно-розважальному центру «Амстор».

«Сьогодні в Україні День Конституції. Але у Кременчуці державні прапори будуть приспущені. У ці дні забороняється проведення будь-яких розважальних заходів. Висловлюю щирі співчуття рідним та близьким загиблих. Те, що сталося - це найбільша трагедія в сучасній історії Кременчука. Кременчуцька громада вимагає притягти до відповідальності винних у розв’язанні війни та нападі на мирних громадян. Не забудемо, не пробачимо!», - наголосив міський голова Кременчука Віталій Малецький.

09:59

Унаслідок ракетного удару по торговельному центру “Амстор” у Кременчуці Полтавської області 36 людей вважаються зниклими безвісти. Розбір завалів триває.

07:37

Кількість загиблих у ТРЦ "Амстор" у Кременчуку, по якому напередодні росіяни завдали ракетного удару, зросла до 18.
Про це повідомив у Telegram голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін, передає Укрінформ.

07:20

Кількість загиблих у ТРЦ "Амстор" у Кременчуку, по якому напередодні росіяни завдали ракетного удару, зросла до 18.

Про це повідомив у Telegram голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін, передає Укрінформ.

"18 загиблих… Щирі співчуття рідним і близьким. Рятувальники продовжують працювати", - зазначив Лунін.

06:05

Президент США Джо Байден засудив ракетний обстріл російськими військами торгівельного центру в Кременчуці.

Як передає Укрінформ, про це він написав у понеділок у Твіттері.

«Напад росії на цивільних осіб у торгівельному центрі – жорстокий. Ми солідарні з українським народом», - зазначив Байден.

03:10

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс назвала російський ракетний удар по ТРЦ "Амстор" у Кременчуці смертоносним вчинком рф, спрямованим на цивільних.

На цьому вона наголосила у Твіттері, повідомляє Укрінформ.

«Бомбардування торгівельного центру посеред дня, коли він буде найбільш завантаженим. Смертоносний вчинок росії, спрямований на українських цивільних. Це поповнює рахунок правосуддя, який швидко збільшується», - зазначила Сіммонс.

02:10

Основні завдання, що виконують зараз рятувальники, це проведення аварійно-рятувальних робіт - розбір завалів та ліквідація осередків пожеж.

Про це заявив голова ДСНС Сергій Крук, коментуючи хід пошуково-рятувальних робіт у ТРЦ "Амстор" у Кременчуці на Полтавщині, по якому в понеділок завдали ракетного удару російські загарбники, повідомляє ДСНС у Telegram, передає Укрінформ. 

"Наразі відомо про 16 загиблих та 59 постраждалих, з яких 25 - госпіталізовані. Інформація оновлюється. Всі групи реагування працюють у посиленому режимі. На місці працюють психологи", - зазначив Крук.

01:24

Президент Франції Еммануель Макрон заявляє, що “бомбардування ТРЦ у Кременчуці росією – це абсолютний жах”.

Про це він написав у своєму Твіттері, передає Укрінформ.

“Ми поділяємо біль сімей загиблих. І гнів на таку ганьбу”, - наголосив Макрон.

01:16

Триває гасіння окремих осередків пожежі у будівлі ТЦ у Кременчуці, по якому росіяни у понеділок завдали ракетного удару. Кількість загиблих зросла до 15. 

Про це повідомляє пресслужба ДСНС.

"Продовжується гасіння окремих осередків пожежі в будівлі ТЦ у м. Кременчук. На місці пожежі виявлено тіла 14 загиблих осіб, до лікувальних закладів звернулися 59 осіб, з них 25 було госпіталізовано (1 особа померла у лікарні). Загалом загинули 15 осіб. Інформація уточнюється. Всі підрозділи працюють у посиленому режимі", - йдеться у повідомленні.

00:48

Рада Безпеки ООН 28 червня збереться на засідання для обговорення обстрілів російськими військами цивільних осіб в Україні.

Про це повідомили в постійному представництві Норвегії при ООН, яка є членом Радбезу, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Повідомлення про напад росії на торгівельний центр у Кременчуці є жахливим. - зазначено у Твіттері норвезького постпредства. - Норвегія засуджує невибіркові та навмисні напади росії на цивільне населення та цивільну інфраструктуру».

00:22

Речник Генсека ООН Стефан Дюжаррік назвав жахливим ракетний обстріл росією ТРЦ у Кременчуку, внаслідок якого загинули цивільні особи.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив на пресбрифінгу в понеділок.

«Будь-який напад на торгівельний центр - це, м’яко кажучи, жахливо. І це далеко від лінії фронту», - сказав Дюжаррік, згадавши також про обстріл Києва у вихідні.

22:58

російська держава стала найбільшою терористичною організацією світу. І це факт. І це має бути юридичний факт.

Про це заявив у своєму вечірньому відеозверненні Президент України Володимир Зеленський. передає Укрінформ.

"російська держава стала найбільшою терористичною організацією світу. І це факт. І це має бути юридичний факт. І кожен у світі повинен знати, що купувати чи перевозити російську нафту, зберігати звʼязки з російськими банками, платити податки й мита російській державі – це давати гроші терористам", - підкреслив Зеленський.

22:51

Ізраїль із глибоким занепокоєнням спостерігає за повідомленнями про зростання кількості жертв серед мирного населення в результаті ракетного обстрілу торгівельного центру у Кременчуці.

Про це заявив посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський у Твіттері, передає Укрінформ.

“Навмисний напад на цивільні об’єкти абсолютно неприпустимий», - додав дипломат.

22.21

російські загарбники обстріляли з “Ураганів” жителів Лисичанська, які прийшли по воду, восьмеро осіб загинули. Як передає Укрінформ, про це начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив у Фейсбуці.

“Сьогодні у Лисичанську, коли мирне населення набирало воду від підвезеної цистерни, росіяни поцілили по натовпу людей з РСЗВ "Ураган", - написав Гайдай.

Він повідомив, що вісім жителів Лисичанська загинули, 21 особу доставлено до лікарні. П’ять поранених після отримання медичної допомоги залишилися в Лисичанську, 16 осіб евакуйовано до лікарень в інші регіони.

22.12

Наслідки ракетного обстрілу ТРЦ у Кременчуку Фото: Дмитро Лунін/Телеграм

Кількість загиблих внаслідок російського ракетного удару по Кременчуку зросла до 13. Про це повідомив у Телеграмі начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

21.51

У Кременчуці госпіталізували вже 25 постраждалих від ракетного удару по ТРЦ, один із них помер у лікарні. Загалом по медичну допомогу звернулося 59 осіб. Про це повідомляє пресцентр ДСНС України.

21.30

російські війська обстріляли два райони Харкова, загинули п’ять осіб, ще 22 отримали ушкодження, зокрема і п’ятеро дітей. Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко у Телеграмі.

«російські війська завдали удару по Харкову. Під обстрілом Північна Салтівка та Немишлянський район. 5 людей загинуло, постраждало – 22, з них 5 дітей», - зазначив він, підкресливши, що росіяни продовжують систематично обстрілювати цивільну інфраструктуру.

21.23

У Кременчуці на Полтавщині вже 11 загиблих внаслідок російського ракетного удару по ТРЦ "Амстор". Про це повідомив у Телеграмі начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

Фото: ДСНС

"Уже 11 загиблих внаслідок ракетного удару по Кременчуку. Рятувальники продовжують розбирати завали ТРЦ", - йдеться у повідомленні.

20.53

Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що світ притягне кремль до відповідальності за його звірства. На цьому вона наголосила у Твіттері: «Жахливі повідомлення та фото надходять з Кременчука після ракетного удару росії по переповненому людьми торговельному центру. Світ притягне кремль до відповідальності за його звірства в Україні», - зазначила посол.

20.51

СБУ розпочала розслідування ракетного обстрілу цивільних об’єктів у Кременчуці. На місці уже працюють слідчі, зокрема, туди відряджено команду фахівців із Головного слідчого управління СБУ. 

«Провадження відкрито за частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України «Порушення законів та звичаїв війни». Ми зробимо все, аби встановити не тільки тих, хто здійснював постріли, а й осіб, які віддали відповідний наказ знищувати мирних українців. Адже жодних військових чи інших оборонних об’єктів на місці влучання ракет не було в принципі», - зазначили у СБУ.

20.31

У Кременчуці через ракетний удар по ТРЦ 21 постраждалий госпіталізований, шестеро з них - у важкому стані. Ще 29, зокрема двоє дітей, отримали допомогу амбулаторно.

20.10

росіяни випустили по Кременчуку дві ракети: одна влучила в торговельний центр, а інша - в міський стадіон. Про це поінформував секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

19.57

У місто Кременчук Полтавської області з Києва терміново виїхали поліцейські-криміналісти.

19.45

По Кременчуку росіяни вдарили ракетами Х-22, випущеними з дальніх бомбардувальників Ту-22 з Курської області. Про це повідомило командування Повітряних сил ЗСУ.

19.35

У Кременчуці кількість загиблих внаслідок атаки на ТРЦ зросла до десяти. Про це повідомив у Телеграмі начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

"10 загиблих і понад 40 людей отримали поранення і травми – така ситуація в Кременчуці внаслідок ракетних обстрілів на тепер", - зазначив він.

18.45

До пошуку людей під завалами кременчуцького ТЦ "Амстор", по якому завдано російського ракетного удару, залучені працівники усіх силових структур і комунальних служб. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону сказав начальник Головного управління ДСНС України в Полтавській області Володимир Сологуб.

Фото: ДСНС

"Не розуміємо, скільки під завалами ще може залишатися людей... Труднощі, які є, - розбирання конструкцій. Зараз залучені не тільки працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій, а й працівники поліції, Національної гвардії, військові, комунальні установи - усі працюють на ліквідації даної події", - зазначив Сологуб.

18.19

У Кременчуці пожежа в торговельному центрі, яка виникла внаслідок влучання російських ракет, охопила 10 300 кв.м. До гасіння залучено 115 осіб та 20 од. техніки ДСНС. До місця пожежі слідує пожежний потяг Укрзалізниці та МОГ ДСНС України.

17.53

Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко повідомив перші дані про наслідки ракетного удару: «На цю хвилину відомо про 20 поранених, з них 9 у важкому стані. Вже підтверджено, що 2 людей загинули». Він додав, що рятувальна операція триває.

17.18

російські загарбники вдарили ракетами по торговельному центру у Кременчуці Полтавської області, де було понад тисячу мирних людей. Про це у Telegram написав Президент України Володимир Зеленський.

«Окупанти вдарили ракетами по торговельному центру, де було понад тисячу цивільних. ТРЦ палає, рятувальники займаються гасінням пожежі, кількість жертв неможливо навіть уявити», – зазначив глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-