Вибори у Могилянці: у МОН заявляють про підтримку освітянами й студентами позиції Шкарлета

Вибори у Могилянці: у МОН заявляють про підтримку освітянами й студентами позиції Шкарлета

Укрінформ
Освітянська і наукова спільноти, профспілки та студентство підтримують позицію міністра освіти і науки Сергія Шкарлета у ситуації довкола виборів керівника Києво-Могилянської академії.

Про це заявили у МОН, передає Укрінформ.

“Заклади вищої освіти, зокрема студенти, активно висловлюють підтримку діяльності Шкарлета на посаді міністра освіти та науки у зв’язку з подіями, які розгортаються навколо виборів ректора Національного університету “Києво-Могилянська академія”, - йдеться у повідомленні.

Зокрема, за даними міністерства, з публічними заявами виступили колективи: Таврійського національного університету імені Вернадського, Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Державного університету економіки й технологій, Одеського національного економічного університету, Луцького національного технічного університету, Поліського національного університету, Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Читайте також: Представники Могилянки звернулись до Венедіктової через зрив виборів ректора

Крім того, на підтримку діяльності Шкарлета виступили колективи профспілкової організації Вінницького національного аграрного університету, студентської ради та первинної профспілкової організації університету Григорія Сковороди в Переяславі, Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Ушинського.

Також підтримку Шкарлету висловили колективи громадської наукової організації “Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління”, громадської організації “Східноукраїнська асоціація з захисту прав студентів”, Миколаївської астрономічної обсерваторії, вченої ради Вінницького національного аграрного університету, ради ректорів закладів вищої освіти Харківської області, стверджують в МОН.

“Відкриті листи було направлено до Офісу Президента та Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій”, - зазначили у міністерстві.

Читайте також: Будуть рішення після перевірки: Шмигаль зустрівся зі студентами та викладачами Могилянки

За даними МОН, у заявах колективів закладів вищої освіти йдеться про те, що вибори ректора НаУКМА перетворилися з чіткої процедури обрання керівника ЗВО на політичний тиск, що призводить до знецінення авторитету держави та системи вищої освіти в цілому. Висловлюється думка про недопустимість маніпуляційних механізмів тиску на МОН та освітянську спільноту. Крім того, підкреслюється, що створений прецедент може мати вплив на подальше дотримання законодавчих норм та принципів у діяльності закладів освіти.

У міністерстві переконують, що «колективи ЗВО висловлюють беззаперечну підтримку міністру освіти та науки Шкарлету, а також відзначають його внесок у реалізацію стратегії розвитку вищої освіти на 2021-2031 роки».

“Міносвіти стоїть на засадах розв’язання ситуації, що склалася навколо виборів у НаУКМА, у правовому полі: рішення про результати виборів має бути законним та обґрунтованим, тобто ухвалено відповідно до вимог чинного законодавства в межах наявної компетенції, без порушень виборчого процесу і на основі чесного волевиявлення виборців”, - наголосили у міністерстві.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 14 лютого, біля Офісу Президента пройшла акція протесту, на якій студенти вимагали відставки міністра освіти й науки Шкарлета.

Читайте також: Український католицький університет відреагував на повторні вибори ректора Могилянки

Крім того, 4 лютого під будівлею Кабінету Міністрів відбулася акція "Міністр тимчасовий, Могилянка — вічна!", на якій студенти також вимагали відставки міністра освіти.

Студентські акції почалися після того, як Шкарлет 1 лютого заявив, що Міністерство освіти та науки не визнаватиме результати виборів президента НаУКМА, бо вони відбулися з порушеннями, і буде оголошувати повторний конкурс на посаду керівника Києво-Могилянської академії.

Однак вже 3 лютого МОН скасувало наказ про повторний конкурс на зайняття посади президента Національного університету "Києво-Могилянська академія".

На виборах президента НаУКМА переміг Сергій Квіт.

Фото: facebook.com/naukma/

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-