Український католицький університет відреагував на повторні вибори ректора Могилянки

Український католицький університет відреагував на повторні вибори ректора Могилянки

Укрінформ
Український католицький університет вважає неприпустимими дії Міністерства освіти і науки про оголошення повторних виборів президента Києво-Могилянської академії.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у зверненні УКУ до спільноти НаУКМА.

"Вважаємо неприпустимими дії Міністерства освіти про оголошення повторних виборів, якими вноситься розкол в могилянську спільноту, позбавляючи її права самостійно обрати очільника без будь-яких зовнішніх впливів. Вчергове наголошуємо керівництву нашої держави, що освітня і наукова спільнота України заслуговує і очікує таке врядування, що буде не ускладнювати, а полегшувати життя інноваторам і лідерам змін, сприяти їхньому розвитку і міжнародному престижу, а не займатися зведенням порахунків з неугодними; консолідувати, а не розколювати українське суспільство перед викликом серйозних загроз", - йдеться у зверненні.

Читайте також: Студенти Могилянки оголосили страйк і збираються йти під Кабмін

В УКУ сподіваються, що академічна спільнота НаУКМА зможе відстояти свій вибір, і ця ситуація допоможе освітянському середовищу України зробити ще один крок у відстоюванні своєї суб’єктності і самоврядності.

Як повідомляв Укрінформ, 30 вересня 2021 року МОН оголосив конкурс на заміщення посади президента Національного університету "Києво-Могилянська академія". Наказом від 9 листопада 2021 року МОН вибори в НаУКМА були призначені на 20 січня 2022 року.

Читайте також: Скандальні вибори ректора: професор Могилянки каже, що студенти збирають страйком

На посаду президента балотувалися в.о. президента НаУКМА, кандидат економічних наук, доцент, в.о. декана факультету економічних наук Олександра Гуменна та голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт.

За підсумками голосування, що відбулося 20 січня 2022 року, Гуменна набрала 201 голос (33,9%), Квіт – 232 (39,1%).

27 січня відбувся другий тур виборів президента НаУКМА. Того ж дня Квіт повідомив у Фейсбуці, що з виборчої дільниці вишу невідомі викрали одну зі скриньок для голосування.

Читайте також: Повторні вибори президента Могилянки: Стефанчук хоче пояснень від Шкарлета

Згодом поліція Києва повідомила, що скриньку було знайдено неушкодженою на одній з вулиць біля НаУКМА та повернуто виборчій комісії. За цим фактом поліція відкрила провадження за ч. 2 ст. 396 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

28 січня на сайті НаУКМА було оприлюднено повідомлення про те, що за результатами другого туру Квіт отримав 235 голосів (52,8%); Гуменна – 191 голос (42,92%). При цьому проти всіх було 18 голосів (4,04%); зіпсовано один бюлетень.

1 лютого на сайті НаУКМА оприлюднено відкрите звернення могилянської спільноти, в якому оргкомітет, Вчена рада НаУКМА, Конференція студентів та інші студентські організації НаУКМА, Наглядова рада університету, Асоціація випускників НаУКМА, члени могилянської спільноти, партнери академії засвідчили єдність у визнанні результатів виборів, які відбулися чесно і прозоро. У зверненні зазначається, що спільнота очікує від МОН щонайшвидшого завершення формальних процедур щодо підписання контракту з обраним президентом НаУКМА Сергієм Квітом.

1 лютого в коментарі Укрінформу міністр освіти та науки Сергій Шкралет повідомив, що МОН не визнаватиме результати виборів в НаУКМА, бо вони відбулися з порушеннями, і буде оголошувати повторний конкурс на посаду президента Києво-Могилянської академії.

2 лютого Міністерство освіти і науки оголосило повторний конкурс на зайняття посади президента Києво-Могилянської академії. У свою чергу, студенти академії підтримали безстроковий страйк через невизнання з боку МОН результатів виборів президента НаУКМА.

Спільнота Києво-Могилянської академії 4 лютого збирається провести акцію під Кабінетом Міністрів через невизнання з боку Міністерства освіти і науки результатів виборів президента НаУКМА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-