Повторні вибори президента Могилянки: Стефанчук хоче пояснень від Шкарлета

Повторні вибори президента Могилянки: Стефанчук хоче пояснень від Шкарлета

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук надіслав звернення до міністра освіти і науки Сергія Шкарлета з вимогою обґрунтувати відмову МОН визнавати результати виборів президента Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Як передає Укрінформ, про це Стефанчук повідомив у Фейсбуці.

«Я завжди був і залишаюсь прихильником університетського самоврядування, за яким тільки спільнота університету має право обирати собі очільника. І це право - священне! Адже це частина народовладдя. І тому я як колишній професор «Могилянки», як науковець, як людина, щиро зацікавлений у тому, аби довгий виборчий процес президента НаУКМА завершився та один із найпотужніших вишів врешті-решт чесно і прозоро отримав свого керманича», - заявив Голова ВР.

Стефанчук зазначив, що сьогодні в межах парламентського контролю він надіслав звернення до Шкарлета з вимогою обґрунтувати рішення МОН щодо відмови визнавати результати виборів президента НаУКМА, а також аргументувати рішення щодо призначення повторних виборів.

Голова ВР також звернувся до міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського та генерального прокурора Ірини Венедіктової взяти під контроль забезпечення неупередженого та оперативного розслідування справи про викрадення скриньок для голосування.

Крім того, Стефанчук направив листи до міністра юстиції, міністра охорони здоров’я, в.о. голови Державної податкової служби, голови НАЗК, голови СБУ з проханням надати інформацію щодо осіб, які проходили спецперевірку перед призначенням на посаду керівника закладу за 2020-2022 роки.

Читайте також: Скандальні вибори ректора: професор Могилянки каже, що студенти збирають страйком

Як повідомляв Укрінформ, 30 вересня 2021 року МОН оголосив конкурс на заміщення посади президента Національного університету «Києво-Могилянська академія». Наказом від 9 листопада 2021 року МОН вибори в НаУКМА були призначені на 20 січня 2022 року.

На посаду президента балотувалися в.о. президента НаУКМА, кандидат економічних наук, доцент, в.о. декана факультету економічних наук Олександра Гуменна та голова НАЗЯВО Сергій Квіт.

За підсумками голосування, що відбулося 20 січня 2022 Олександра Гуменна набрала 201 голос (33.9%), Сергій Квіт – 232 (39,1%).

27 січня відбувся другий тур виборів президента НаУКМА. Того ж дня Сергій Квіт повідомив у Фейсбуці, що з виборчої дільниці вишу невідомі викрали одну зі скриньок для голосування.

Згодом поліція Києва повідомила, що скриньку було знайдено неушкодженою на одній з вулиць біля НаУКМА та повернуто виборчій комісії. За даним фактом поліція почала кримінальне провадження за частиною 2 статті 396 Кримінального кодексу «хуліганство».

28 січня на сайті НаУКМА було оприлюднено повідомлення про те, що за результатами другого туру Сергій Квіт отримав 235 голосів (52,80%); Олександра Гуменна – 191 голос (42,92%). При цьому проти всіх було 18 голосів (4,04%); зіпсовано – 1 бюлетень.

1 лютого на сайті НаУКМА оприлюднено відкрите звернення могилянської спільноти, в якому оргкомітет, Вчена рада НаУКМА, Конференція студентів та інші студентські організації НаУКМА, Наглядова рада університету, Асоціація випускників НаУКМА, члени могилянської спільноти, партнери Академії засвідчили єдність у визнанні результатів виборів, які відбулися чесно і прозоро. У зверненні зазначається, що спільнота очікує від МОН щонайшвидшого завершення формальних процедур щодо підписання контракту з обраним президентом НаУКМА Сергієм Квітом.

1 лютого в коментарі Укрінформу міністр освіти та науки Сергій Шкарлет повідомив, що МОН не визнаватиме результати виборів в НаУКМА.

2 лютого Міністерство освіти та науки оголосило конкурс на зайняття посади президента Києво-Могилянської академії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-