У столиці провели акцію на підтримку політв’язнів Кремля

У столиці провели акцію на підтримку політв’язнів Кремля

Фото
Укрінформ
На Майдані Незалежності в Києві провели акцію «Свободу політв’язням Кремля». 

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь у ній взяли кілька десятків людей, які прийшли підтримати політв’язнів Кремля.

Перед початком акції пролунали гімни України та кримськотатарського народу. Опісля на змонтованій сцені виступили учасники події.

Акція «Свободу політв’язням Кремля» в Києві / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наголосив, що "останніми місяцями в Криму не проходить жодного дня, щоб не відбувалися вторгнення в будинки кримських татар, обшуки, затримання, судилища і оголошення незаконних злочинних вироків”.

“Лише за вересень-жовтень 2021 року таких обшуків відбулося близько десяти. Було затримано і через їхні судилища в адміністративному порядку покарано більш як 100 співвітчизників, які виходили з акціями протесту до будівель російського ФСБ в окупованому Криму. Або виходили на площі біля судів, щоб підтримати тих співвітчизників, яких незаконно судять”, - розповів Чубаров.

Він наголосив, що “окупанти намагаються максимально розчавити корінний кримськотатарський народ, етнічних українців у тимчасово окупованому Криму, аби ніхто не осмілився сказати хоча б слово на захист тих, кого репресують, щоб ніхто взагалі не виходив на підтримку когось”.

Читайте також: Силовики затримали 30 кримських татар біля «військового суду» в Сімферополі

“Тут, на цій площі, вже жоден не здатний, у тому числі й я, напам’ять прочитати чи згадати вголос усі прізвища політв’язнів. Їх уже за 130 людей!”, - сказав Чубаров.

За його словами, учасники акції зібралися для того, щоб сформулювати спільні дії.

“Ми можемо говорити довго про те, щоб засудити, вимагати від Російської Федерації, але все це неефективно. Ми маємо спробувати знайти такі форми тиску на власну державу, на наших міжнародних партнерів, які здатні вжити заходів, що змусять Росію звільнити політв’язнів Кремля, а також — дотримуватися, повернутися в межі міжнародного права”, - наголосив Чубаров.

Із промовами на підтримку політв’язнів Кремля також виступили колишні бранці РФ, серед яких народний депутат України Ахтем Чийгоз, український режисер Олег Сенцов, вчений, громадський діяч Ігор Козловський.

Читайте також: Політв`язня Яцкіна етапують до колонії в Кемеровській області – адвокат

Постійний представник Президента України в автономній Республіці Крим Антон Кориневич наголосив, що увага до громадян України, які незаконно утримуються Російською Федерацією, з боку держави та міжнародного співтовариства має бути якомога більшою.

“Ми маємо відзначати їх внесок, їх роль у подоланні російської агресії і в боротьбі з цим насправді страшним, але абсолютно ворогом, якого ми з вами можемо і повинні врешті-решт здолати. Україна завжди докладатиме максимальних зусиль для того, щоб усі наші політичні в’язні Кремля, всі наші громадяни неодмінно змогли потрапити додому, до своїх рідних або ж туди, де вони будуть у безпеці”, - наголосив Кориневич.

Водночас він додав, що поруч зі спробами на міжнародній арені "ми також повинні сформувати в нас всередині держави відповідну базу для того, щоб всі наші затримані, їхні родини мали право і можливість отримати відповідний правовий і соціальний захист”.

Читайте також: Українського політв'язня Марченка етапували до Москви

Виступаючі у своїх промовах згадували політв'язнів Кремля, зокрема арештованого заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова.

На мосту над вулицею Інститутська організатори акції натягнули банер з написом "#FreeNariman Свободу політв'язням Кремля", а організатори акції роздали присутнім списки з прізвищами незаконно утримуваних Російською Федерацією громадян України .

На акції також були присутні колишні бранці Кремля Ільмі Умеров, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Микола Семена, члени Меджлісу кримськотатарського народу, представники правозахисних організацій та громадські діячі.

Після завершення акції учасники події приклеїли паперові сердечка з іменами незаконно утримуваних Російською Федерацією на стіну з написом “Свободу політв’язням Кремля”.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в тимчасово окупованому Криму після обшуків відвезли в невідомому напрямку п'ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Нарімана Джелялова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеїнова. Родичі та адвокати намагалися знайти зниклих, проте окупаційна влада не надавала жодної інформації про їхнє місце перебування. 4 вересня родичі зниклих і адвокати зібралися біля будівлі ФСБ на вулиці Франка у м. Сімферополі. Більш як 40 осіб, які намагалися дізнатися місцезнаходження п'яти забраних силовиками кримських татар, було затримано.

Читайте також: Біля «суду» в окупованому Сімферополі затримали 21 кримського татарина

6 вересня підконтрольний РФ так званий Київський районний суд Сімферополя ухвалив рішення взяти під варту на 60 діб, до 4 листопада, Джелялова і братів Ахтемових. Їм повідомили про підозру в нібито причетності до пошкодження газопроводу в селі Перевальне 23 серпня згідно з частиною 1 статті 281 - "Диверсія" Кримінального кодексу РФ.

Одаманову і Усеїнову присудили адміністративний арешт на строк 14 і 15 діб за «непокору законним вимогам співробітників поліції” (ст.19.3 КоАП РФ).

МЗС України висловило рішучий протест у зв'язку з неодноразовими незаконними обшуками та затриманнями в тимчасово окупованому Криму.

Президент Володимир Зеленський розцінює регулярні обшуки та затримання в тимчасово окупованому Криму як реакцію РФ на старт роботи "Кримської платформи" й вимагає звільнити затриманих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-