Силовики затримали 30 кримських татар біля «військового суду» в Сімферополі

Силовики затримали 30 кримських татар біля «військового суду» в Сімферополі

Укрінформ
В окупованому Криму силовики затримали 30 активістів, які зібралися біля «Кримського гарнізонного військового суду» на оголошення вироку фігурантам третьої бахчисарайської групи «справи Хізб ут-Тахрір».

Про це у Фейсбуці повідомляє «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«У Сімферополі співробітники правоохоронних органів відвезли до відділення поліції 30 кримських татар, які чекали на оголошення вироку й одягли білі накидки з плакатами на захист учасників третьої бахчисарайської групи «справи Хізб ут-Тахрір», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: В окупованому Криму «суд» відпустив адвоката Семедляєва

Зазначається, що люди стояли в масках і з дотриманням соціальної дистанції.

Під час спроби пройти у будівлю «суду», поліція оточила установу і стала перешкоджати в цьому.

Незважаючи на відкритість процесу, нікого крім адвокатів не пропустили навіть на територію внутрішнього двору «Кримського гарнізонного військового суду».

Після цього активісти вишикувалися через дорогу, за 100 метрів навпроти будівлі суду, одягнувши білі накидки з фотографіями підсудних і написами: «16 років - за що?», «20 років - за що?».

Читайте також: Новий етап репресій у Криму – помста за Кримську платформу

Співробітники «Центру з протидії екстремізму» так званого МВС РФ по Криму Олексій Мальованець і Микола Лапік провели фотозйомку паспортів та осіб кримськотатарських активістів без їх згоди. Через декілька хвилин до будівлі суду припаркувався автобус, в який стали завантажувати кримських татар із плакатами на підтримку політв'язнів. Серед доставлених у поліцію, незважаючи на представлені посвідчення, були двоє журналістів - Енвер Алімов і Сейран Максудов. Після перевірки документів їх відпустили.

Затриманих кримських татар доправили до Центрального відділу поліції № 3 і Київського відділу поліції № 2 м. Сімферополя. У «Кримській солідарності» припускають, що на них будуть складені протоколи про адміністративне правопорушення.

Сьогодні, 29 жовтня, в Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону оголосили вирок по третій бахчисарайської групі «справи Хізб ут-Тахрір». Чотирьох жителів Криму: Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Рустема Сеїтмеметова і Амета Сулейманова засудили відповідно до 17, 14, 13 і 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Читайте також: В Україні відкрили справу через арешт 21 активіста в Сімферополі

Всі обвинувачені були затримані 11 березня 2020 року в Бахчисараї після проведення масових обшуків, ініційованих ФСБ. Майже 9 місяців троє з них - Рустем Сеїтмеметов, брати Осман і Сейтумер Сейтумерови перебували в слідчому ізоляторі Сімферополя. 20 листопада їх вивезли до СІЗО-1 Ростова-на-Дону, де вони знаходяться вже майже рік. Амет Сулейманов весь цей час перебував під домашнім арештом через стан здоров'я.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-