Суд РФ ухвалив вирок чотирьом кримським татарам - від 12 до 17 років колонії

Суд РФ ухвалив вирок чотирьом кримським татарам - від 12 до 17 років колонії

Укрінформ
Чотирьом учасникам «третьої бахчисарайської групи» російський суд призначив від 12 до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомляє в Телеграмі.

«56 років позбавлення волі на чотирьох! Такий незаконний вирок ухвалив Південний окружний військовий суд в Ростові-на Дону стосовно учасників так званої «третьої бахчисарайської групи», звинувативши їх за статтею 205.5 Кримінального кодексу Росії (організація та участь у діяльності терористичної організації)», - зазначила вона.

Сейтумер Сейтумеров отримав 17 років покарання, Осман Сейтумеров - 14 років, Рустем Сейтмеметов - 13 років, Амет Сулейманов -12 років у колонії суворого режиму.

«Російські прокурори домоглися незаконного ув’язнення кримських татар за злочин, який вони не скоювали. Вражає нікчемність і надуманість «доказів», наведених російським обвинуваченням. Усі вони зводилися до показань двох таємних свідків ФСБ, які постійно плуталися у своїх свідченнях», - зауважила Денісова.

Як наголосила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, через «цинізм та брехню» з боку Російської Федерації кримські родини залишились без годувальників, а одна з них - одразу без трьох: Осман Сейтумеров і Сейтумер Сейтумеров – рідні брати, Рустем Сейтмеметов – їхній дядько по материнській лінії.

«Амет Сулейманов — людина з інвалідністю, потребує регулярного медичного догляду, оскільки має серйозні проблеми із серцем. Для нього 12 років колонії суворого режиму рівнозначно смерті», - відзначила вона.

Денісова засудила незаконний вирок стосовно громадян України.

«Здійснюючи судилища над кримськими татарами та іншими незаконно утримуваними українцями, країна-окупант РФ порушує норми міжнародного права, Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та Загальну декларацію прав людини», - підкреслила вона.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини закликала представників міжнародних місій, правозахисних організацій та дипломатичного корпусу змусити Росію припинити безпідставні затримання та судилища над незаконно ув’язненими громадянами України та повернути їх на батьківщину.

Читайте також: Кримська платформа може з’явитися в тексті нової резолюції Генасамблеї ООН

Як повідомляв Укрінформ, 11 березня 2020 року в Бахчисараї пройшли обшуки в будинках кримських татар: Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, братів Сейтумера і Османа Сейтумерова і їхнього дядька Рустема Сейтмеметова.

Мустафаєва після опитування відпустили. Решті (третя бахчисарайська група) інкримінують частину другу статті 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації).

У вересні Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулась до міжнародних правозахисних організацій та місій із закликом застосувати всі наявні важелі впливу на Російську Федерацію, аби країна-окупант припинила терор стосовно кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-