Рада Реєстру збитків розробляє детальні правила і процедури - Ірина Мудра

Рада Реєстру збитків розробляє детальні правила і процедури - Ірина Мудра

Укрінформ
Найголовнішими напрямками роботи Ради Реєстру збитків на сьогодні є розробка детальних правил і процедур з метою підготовки до якнайшвидшого його запуску та початку прийому заяв.

Про це заступниця міністра юстиції Ірина Мудра повідомила в інтерв’ю Укрінформу.

“Зараз найголовнішими напрямками роботи Ради Реєстру збитків є розробка детальних правил та процедур, які визначатимуть категорії збитків, переліки доказів та процедуру подання заяв про відшкодування до міжнародного Реєстру збитків з метою підготовки останнього до якнайшвидшого запуску та початку прийому заяв”, - сказала вона.

За словами Мудрої, з огляду на безпрецедентний масштаб завданих збитків ведеться активна робота щодо розробки та запуску цифрової платформи для забезпечення швидкого та ефективного подання й опрацювання заяв і доказів.

“Цифрова платформа призначена для подання заяв про завдані збитки та доказів про їхнє настання, перевірки отриманої інформації, її обробки та зберігання. Але безперечно, при зборі доказів будуть використані всі ті можливості, які вже передбачені чинним законодавством: довідки, витяги з державних реєстрів, інформація з існуючих та створених на подолання наслідків агресії баз даних", - зазначила заступниця міністра.

Читайте також: Ірина Мудра, заступниця міністра юстиції України

Вона зауважила, що концепція Реєстру передбачає, аби при поданні заяви вся наявна у держави інформація про збитки була використана максимально, і заявникам не довелося отримувати додаткові довідки чи паперів, лише у виняткових випадках.

Водночас детальні вимоги щодо форми доказів і заяв про надання відшкодування розробляються Радою Реєстру збитків та в подальшому остаточно затверджуватимуться конференцією учасників збитків, як це передбачено його статутом, додала Мудра.

Концепція міжнародного компенсаційного механізму, пояснила вона, побудована на тому, що РФ мусить відповісти за порушення міжнародного права, зокрема перед тими, хто зазнав збитків унаслідок її агресії. Тож передбачається, що постраждала особа звертається по відшкодування, і така компенсація має надаватися заявнику. Відповідно, система будується навколо постраждалого та його втрат і збитків.

Тому весь розподіл категорій збитків відбувається за трьома основними групами відповідно до суб’єкта подання заяви: категорія (A) – збитки, завдані фізичним особам; категорія (B) – держава Україна, включаючи центральні та місцеві органи державної влади, державні чи підконтрольні установи; категорія (C) – юридичні особи, підприємства, в тому числі державні підприємства, підприємства критичної інфраструктури, фізичні особи - підприємці.

Читайте також: У Мін'юсті закликають збирати якнайбільше доказів для Реєстру збитків

Статутом Реєстру збитків встановлено три основні критерії прийнятності, які застосовуються сукупно, щодо заяв про відшкодування збитків, втрат чи шкоди, завданих починаючи з 24 лютого 2022 року; завданих на території України; завданих міжнародно-протиправними діями РФ в Україні або проти України.

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах 11-13 грудня відбулося перше засідання Ради Реєстру збитків, заподіяних агресією РФ проти України.

Реєстр призначений для збору інформації про шкоду, що була завдана агресією Росії проти України. Він має стати першим компонентом всеосяжного компенсаційного механізму, що покликаний забезпечити виплату державою-агресоркою компенсацій постраждалим від російської війни відповідно до міжнародного права. Передбачається, що Реєстр почне отримувати заяви навесні 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-