У Мін'юсті закликають збирати якнайбільше доказів для Реєстру збитків

У Мін'юсті закликають збирати якнайбільше доказів для Реєстру збитків

Укрінформ
Надзвичайно важливо, щоб усі, хто постраждав від збройної агресії РФ проти України, збирали та зберігали якнайбільше доказів на підтвердження заподіяної шкоди.

Про це заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра сказала в інтерв’ю кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

“Передбачається, що за допомогою спеціальної цифрової платформи буде зібрано, категоризовано та збережено всі докази, якими майбутні заявники будуть підтверджувати зазнані збитки, втрати чи шкоду та які будуть прийнятними для міжнародного Реєстру збитків. Після створення комісії з розгляду заяв уся інформація, всі сформовані справи заявників так само в електронному вигляді будуть передані комісії з розгляду заяв для їхнього розгляду та присудження компенсацій. На сьогодні детальні вимоги до доказової бази ще перебувають в розробці Ради Реєстру, але разом із тим, хочу зосередити увагу майбутніх заявників на тому, що наразі надзвичайно важливо, щоб усі, хто зазнав збитків, втрат чи шкоди внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, збирали та зберігали якнайбільшу кількість доказів, які підтверджують зазнані збитки, втрати чи шкоду”, - розповіла Мудра.

Вона зазначила, що заяви, докази та іншу пов'язану інформацію до міжнародного Реєстру збитків матимуть право подати зацікавлені фізичні та юридичні особи, а також держава Україна (включаючи регіональні та місцеві органи влади, державні чи підконтрольні установи).

Читайте також: Ірина Мудра, заступниця міністра юстиції України

Посадовиця нагадала, що постановою від 1 грудня 2023 р. №1256 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. №326” уряд затвердив перелік категорій шкоди та збитків, та доручив Міністерству юстиції подати їх до Реєстру збитків як пропозиції з метою можливого врахування під час створення правил та положень, що регулюють роботу Реєстру збитків.

“Звичайно, що Рада Реєстру наділена повноваженнями визначити категорії іншим чином, ніж запропоновано урядом України. Але враховуючи те, що збитки спричинено на території України і міжнародний Реєстр створюється спільно з Україною і для України, є розуміння, що пропозиції України будуть враховані при розробці правил Реєстру. Очікується, що категорії включатимуть, зокрема, заяви, пов'язані з втратою життя, катуваннями і сексуальним насильством, а також тілесними ушкодженнями, примусовим переміщенням і вимушеним переселенням осіб, втратою майна та доходів, а також іншими формами економічних збитків, зокрема шкодою, завданою об'єктам критичної інфраструктури та іншим державним об'єктам, історичній та культурній спадщині, навколишньому середовищу та інші категорії, визначені Радою Реєстру”, - сказала Мудра.

Читайте також: У Мін’юсті сказали, коли планують почати прийом заяв до Реєстру збитків

Як повідомляв Укрінформ, 11-13 грудня в Нідерландах відбулося перше засідання Ради Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України. Засідання проходило у Гаазі, де й розташований Реєстр збитків.

Реєстр призначений для збору інформації про шкоду, що була завдана агресією Росії проти України. Він має стати першим компонентом всеосяжного компенсаційного механізму, що покликаний забезпечити виплату державою-агресоркою компенсацій постраждалим від війни відповідно до міжнародного права. Передбачається, що Реєстр має почати отримувати заяви навесні 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-