Експорт української електроенергії до ЄС може замістити частину газу з рф

Експорт української електроенергії до ЄС може замістити частину газу з рф

Укрінформ
За рахунок експорту української електроенергії в Європу може бути заміщена частина російського газу, який споживають європейці, а отже йдеться про безпеку ЄС.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні, нагадавши, що сьогодні Україна почала експортувати електроенергію до ЄС, зокрема в напрямку Румунії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні відбувся ще один значний крок у нашому зближенні з Європейським Союзом – Україна почала суттєвий експорт електрики на територію ЄС, в Румунію. І це тільки перший етап. Ми готуємось нарощувати постачання. За рахунок української електрики може бути заміщена суттєва частина російського газу, який споживають європейці", - сказав Президент.

Читайте також: Україна почала експортувати електроенергію у напрямку Румунії

Таким чином, зазначив він, це питання не просто експортного виторгу для України, а питання безпеки для всієї Європи.

Президент нагадав також, що приєднання України до загальної енергосистеми ЄС відбулось вже після початку війни. "Україна робить речі, які здавалися неможливими", - підкреслив він.

Читайте також: Українська електрика в ЄС може замістити до 10 мільярдів кубів російського газу – Вітренко

Як повідомляв Укрінформ, 16 березня Україна офіційно приєдналася до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E. 30 червня, через три місяці після отримання енергетичного безвізу, почався експорт української електроенергії в Європу, зокрема в напрямку Румунії.

Початковий обсяг складає 100 МВт. Лише за перший день державне підприємство "Укренерго" заробило 10 млн грн на продажі доступу до міждержавного перетину.

Читайте також: На аукціоні зафіксували рекордні ціни на експорт електроенергії - Укренерго

Потенціал експорту української електроенергії в Європу складає до 2,5 ГВт. За таким сценарієм держава зможе отримувати понад 70 млрд грн на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-