«Коридори солідарності»: Євросоюз і США допоможуть Україні експортувати зерно

«Коридори солідарності»: Євросоюз і США допоможуть Україні експортувати зерно

Укрінформ
США та країни ЄС, насамперед Польща, зроблять усе можливе, щоб допомогти Києву в експорті українського збіжжя на світові ринки в умовах блокади російським агресором українських морських портів.

Про це йшлося в понеділок на спільній пресконференції у Варшаві єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцєховського та міністрів сільського господарства України, Польщі, США - Миколи Сольського, Генрика Ковальчика, Тома Вілсека, передає кореспондент Укрінформу.

Сторони намагатимуться швидко розв’язати основні проблеми – перетин кордону і транспортування агропродукції залізничним транспортом до портів у Польщі та інших країнах Європи.

“Нам потрібно якомога швидше вивозити великі обсяги збіжжя та іншу агропродукцію, адже наші порти заблоковано російським агресором”, - повідомив Сольський.

Він додав, що потрібно прийняти рішення, які дозволять швидко експортувати зерна до європейських країн.

За його словами, Польща є однією з ключових країн, яка може найбільше допомогти Україні в експорті зерна за кордон.

Читайте також: Україна шукає альтернативні маршрути для зерна: сушею, залізницею, через Дунай

Сольський зазначив, що Україна потребує доступу до морських портів в Європі, зокрема й у Польщі. Відтак, необхідно збудувати внутрішньоєвропейську логістику з врахуванням пріоритету експорту збіжжя.

“Треба провести аналіз і прийняти рішення щодо використання європейських вагонів, оскільки свої ми не можемо використати через різні стандарти вагонів і колії. Ми над цим працюємо й очікуємо на результати вже найближчим часом”, - констатував український міністр.

У свою чергу, віцепрем’єр-міністр, міністр сільського господарства і розвитку села РП Ковальчик зазначив, що так звані “коридори солідарності” мають допомогти Україні експортувати збіжжя з минулих років і цьогорічного врожаю.

Він нагадав, що у квітні на рівні глав урядів України і Польщі вирішено створити спільну польсько-українську компанію, яка займатиметься питанням транспортування української агропродукції за кордон.

Читайте також: Блокада українських портів росією призведе до світової продовольчої кризи - Сольський

Ковальчик поінформував, що польські морські порти у Гдині, Гданську та Свіноуйсцє готові до завантаження на судна українського зерна. Проте найбільшим викликом є транспортування агропродукції через кордон і її подальше залізничне перевезення до портів.

“Це для нас значний виклик з огляду на різну ширину колій в Україні і Польщі, що вимагає перезавантаження на кордоні <…> Відтак, прийнято рішення про цілодобові чергування ветеринарних і фітосанітарних служб на кордоні”, - заявив польський міністр.

На його переколнання, якщо вдасться подолати транспортну проблему, то можна буде говорити про успіх.

Міністр сільського господарства США засудив агресію рф і викрадення росією української агропродукції на окупованих територіях.

“Українські аграрії тяжко працюють, щоб виростити збіжжя тільки для того, щоб росія потім собі його забрала...Ми зробимо все можливе, щоб недопустити до його викрадення”,- наголосив Вілсек.

За його словами, багато країн у світі залежить від експорту української агропродукції. Відтак США також докладатимуть зусиль, щоб українське збіжжя потрапляло до країн, які цього потребують.

Вілсек підкреслив, що уряд США сконцентрований на тому, щоб надати Україні допомогу, і щоб вона перемогла у цій війні.

Читайте також: рф продовжує блокувати українські порти, загроза голоду в світі збільшується - Єрмак

“Ми чекаємо на перемогу України і допомагатимемо українцям у відбудові українського сільського господарства”, - запевнив американський міністр.

Єврокомісар Войцєховський зазначив: якщо Україна не зможе експортувати збіжжя, зокрема на Близький Схід, це буде величезним викликом для всієї продовольчої системи світу.

"ЄС та США допоможуть Україні. ЄС надаватиме допомогу Україні з експортом зерна, Єврокомісія сприятиме створенню "коридорів солідарності", - підкреслив Войцєховський.

Як повідомляв Укрінформ, Київ і Варшава домовилися пришвидшити перевірку на українсько-польському кордоні та спростити екскпорт української агроподукції до ЄС та третіх країн.

Через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії і 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче буде мати наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Із 24 лютого росія веде широкомасштабну війну проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-