Блокада українських портів росією призведе до світової продовольчої кризи - Сольський на конференції G7

Блокада українських портів росією призведе до світової продовольчої кризи - Сольський на конференції G7

Укрінформ
Російська блокада українських морських портів вже призвела до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче вплине на світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Про це міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський заявив на відкритті конференції міністрів сільського господарства G7 у Штутгарті, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу міністерства.

«Через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії і 3 млн тонн соняшникової макухи, а також інших культур. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче буде мати наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції», - розповів він.

Міністр підкреслив, що подорожчання вартості зернових тягне автоматичне збільшення цін на інші базові продовольчі продукти в усьому світі – хліб, молочну продукцію, м'ясо та яйця. Зокрема, особливо критичною ця ситуація буде для країн Азії та Африки, населення яких витрачає на харчові продукти до 40 % від своїх загальних розходів.

Читайте також: Організація країн-експортерів зерна сприятиме розвитку вільної торгівлі - Сольський

«Наслідком усього цього може стати внутрішньополітична нестабільність та ймовірність спалаху конфліктів, з іншого – населення змушене буде шукати кращої долі на кордонах більш розвинених країн», - прогнозує Сольський.

Як повідомлялось, Індія ввела заборону експорту пшениці для забезпечення продовольчої безпеки й допомоги сусіднім державам.

Фото: minagro.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-