Організація країн-експортерів зерна сприятиме розвитку вільної торгівлі - Сольський

Організація країн-експортерів зерна сприятиме розвитку вільної торгівлі - Сольський

Укрінформ
Організація країн-експортерів зерна, створити яку запропонував Президент України Володимир Зеленський, сприятиме розвитку вільної торгівлі.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, передає Укрінформ із посиланням на Мінагрополітики.

"Ми розглядаємо варіант роботи Організації країн-експортерів зерна за участі таких країн, як Україна, країни Євросоюзу, Сполучені Штати Америки, Австралія, Аргентина, Бразилія та Велика Британія. Зерновий ОПЕК координуватиме потребу та виробничу спроможність щодо зернових та сприятиме розвитку вільної торгівлі", – сказав Сольський під час зустрічі з державним міністром з питань сільського господарства, рибного господарства Великої Британії Вікторією Прентіс.

Зазначається, що Прентіс висловила свою підтримку Україні та засудила дії російських окупантів, які грабують українських аграріїв на сході та півдні України.

Читайте також: Європа має спростити в’їзд українським вантажівкам із зерном – Марченко

Як повідомлялося, Україна пропонує створити інструмент для продовольчої безпеки світу, яка опинилася під загрозою через розв'язану росією повномасштабну війну, – Організацію країн-експортерів зерна.

На думку колишньої очільниці Мінагрополітики Ольги Трофімцевої, започаткування так званого залізничного зернового мосту з України в ЄС дасть змогу експортувати невелику частку українського зерна в Європу, але для відновлення глобальних постачань потрібно розблокування морських портів або налагодження конвоїв під охороною.

Читайте також: Єврокомісія відкриє «лінії солідарності» для вивезення з України заблокованого росією зерна

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО), станом на початок травня близько 25 млн тонн зерна застрягли в Україні. Зерно неможливо вивезти через блокування росією морських портів та проблеми з інфраструктурою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-