Європа має спростити в’їзд українським вантажівкам із зерном – Марченко

Європа має спростити в’їзд українським вантажівкам із зерном – Марченко

Укрінформ
Європейські країни повинні спростити процедуру перетину кордонів для вантажівок з українським зерном, оскільки імпорт залізничним та автотранспортом наразі має певні складнощі. 

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю The Economist розповів міністр фінансів України Сергій Марченко.

Він зазначив, що наразі «критичним ударом» для економіки є призупинення усього морського експорту з України.

Читайте також: Україна працює з ЄС над логістичними маршрутами для експорту сільгосппродукціїСтефанішина

Так, присутність російського флоту в Чорному морі, захоплення росіянами портів у Бердянську та Маріуполі роблять неможливим їх використання, відповідно, постає проблема імпорту українського зерна іншими шляхами, якими наразі є залізничне та автомобільне сполучення через Польщу, Румунію та Угорщину.

Утім, за словами міністра, автомобільне перевезення зерна через кордон з Європою «дуже складне», зокрема через митні та фітосанітарні перевірки, які «вже викликають 10-кілометрові» корки на дорогах.

Марченко зазначив, що така ситуація виникає і через те, що Україна не є членом Євросоюзу і в’їжджати на його територію має право обмежена кількість вантажівок.

Читайте також: росія вивезла крадене українське зерно до Сирії, в МЗС вже висловили протест

Саме тому, за словами міністра, «бюрократія гальмує роботу», і вже у вересні Європа і світ стикнуться з серйозною нестачею продовольства.

«Необхідно, щоб кожна країна в Європі дозволила вільний в'їзд нашим вантажівкам», - зазначив Марченко.

За його словами, Україна виконала вже 80% запланованої посівної роботи і не буде проблем з наявністю українського зерна, труднощі викликає обмежений термін його зберігання на зерносховищах і, власне, його експорт.

«Здається, вони (Європа і світ – ред.) не розуміють, скільки зерна на них чекає», - резюмував міністр.

Читайте також: Канада та США обговорили вплив російської агресії на продовольчу безпеку

Як повідомляв Укрінформ, раніше президент Джо Байден заявляв, що США і Європа шукають спосіб допомогти Україні вивезти зерно на світовий ринок.

Він зауважив, що Україна має 20 мільйонів тонн зерна на складах та у сховищах й намагається знайти шляхи, як вивезти його на світовий ринок, що знизило б глобальні ціни на продовольство. За звичайних обставин експорт цього зерна вже давно б розпочався, але цьому заважає агресія рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-