Українська агропродукція швидше потраплятиме до ЄС – Польща спрощує перевірки

Українська агропродукція швидше потраплятиме до ЄС – Польща спрощує перевірки

Укрінформ
Київ і Варшава домовилися пришвидшити перевірку на українсько-польському кордоні та спростити експорт української агропродукції до ЄС та третіх країн.

Про це йдеться у спільній заяві, підписаній у понеділок у Варшаві міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Сольським та віцепрем'єр-міністром, міністром сільського господарства та розвитку сільських територій Польщі Генриком Ковальчиком, передає кореспондент Укрінформу.

У заяві підкреслюється, що сторони виходили з того, що широкомасштабна агресія рф проти України розірвала традиційні логістичні ланцюги експортних поставок сільськогосподарської продукції, а також заблокувала українські порти, через які відвантажувалась більшість аграрної продукції. Крім того, 400 млн людей на світі у разі відсутності експорту української агропродукції можуть залишитись без їжі, що спровокує світовий голод та подальшу міграційну кризу.

Відтак це спонукає до налагодження надійних транзитних коридорів для експорту аграрної продукції до третіх країн та більш тісного співробітництва у сфері сільського господарства між Україною і Польщею.

У рамках домовленостей українська сторона організує перевезення вантажу через призначені прикордонні інспекційні пости Польщі, а польська сторона перегляне діючі вимоги до ветеринарного контролю транзитних вантажів із зерном з України та відповідно забезпечить можливість здійснення транзиту зерна у всіх пунктах пропуску на державному кордоні Польщі та України.

Як зазначається, у першій половині травня Польща запровадила цілодобовий режим роботи на ветеринарних пунктах прикордонного контролю. Крім того, сторони погодили збільшення кількості ветеринарних інспекторів на призначених прикордонних інспекційних постах, а також можливість організації їх роботи в режимі 24/7 у найбільш завантажених пунктах з метою сприяння швидкому здійсненню ветеринарного контролю за імпортними і транзитними вантажами рослинного і тваринного походження з України.

Підкреслюється, що сторони співпрацюватимуть в рамках вирішення питань з логістикою залізничним сполученням для товарів рослинного та тваринного походження та забезпечення безперебійного транспортування сільськогосподарської продукції.

Читайте також: Україна шукає альтернативні маршрути для зерна: сушею, залізницею, через Дунай

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії і 3 млн тонн соняшникової макухи, а також інших культур. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

24 лютого росія почала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст і сіл.

Фото: Андрій Дещиця, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-