Україна шукає альтернативні маршрути для зерна: сушею, залізницею, через Дунай

Україна шукає альтернативні маршрути для зерна: сушею, залізницею, через Дунай

Укрінформ
Вирішити ситуацію з експортом української агропродукції можна шляхом деблокади портів, але це залежить не тільки від України та її партнерів.

Про це міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський заявив під час брифінгу з міністром продовольства і сільського господарства Німеччини Джемом Оздеміром, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Мінагрополітики.

«Ми обговорили, що буде цього року, враховуючи можливість затягування війни. Вирішити ситуацію можна тільки в радикальний спосіб, наприклад, шляхом деблокади українських портів. Але ця ситуація залежить не тільки від України та її партнерів. Тому одночасно потрібно пробувати всі варіанти, зокрема, спрощувати процедури і знаходити нові логістичні можливості. Отже нам необхідна постійна комунікація і готовність країн G7 швидко реагувати на всі виклики», – зазначив Сольський.

Читайте також: Україна відновила експорт свинини та яловичини через порти Румунії

Наразі головна задача всіх сторін — вивчити альтернативні транспортні маршрути для українського зерна: сушею, залізницею, через Дунай.

За словами Оздеміра, план дій Єврокомісії передбачає різні заходи щодо первинного експорту 20 млн тонн зерна по суші з України протягом наступних трьох місяців.

Читайте також: Україна пропонує G7 створити організацію країн-експортерів зерна

«Нам потрібне зерно на світовому ринку, а Україні потрібні елеватори для майбутнього врожаю», — підкреслив федеральний міністр сільського господарства.

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії і 3 млн тонн соняшникової макухи, а також інших культур. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче буде мати наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Читайте також: Україна робить усе можливе для відновлення експорту продовольства в Африку - Кулеба

24 лютого росія почала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст і сіл. ЗСУ, Національна гвардія, Сили територіальної оборони та весь український народ чинять героїчний спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

Фото: Мінагрополітики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-