Заслуговує на повагу: у МВФ оцінили дії уряду України на початку війни

Заслуговує на повагу: у МВФ оцінили дії уряду України на початку війни

Укрінформ
Міжнародний валютний фонд вважає правильними і своєчасними дії уряду України щодо застосування фінансово-економічних інструментів на початку повномасштабної війни з метою зменшення наслідків для української економіки.

Про це сказав в інтерв’ю Укрінформу директор Європейського департаменту МВФ Альфред Каммер.

«Українська влада заслуговує на величезну повагу за те, як вона відреагувала в екстреному порядку, коли почалися бойові дії», - зауважив представник Фонду.

Він зазначив, що війна спричиняє жахливі людські жертви, руйнування фізичного капіталу й критично важливої інфраструктури, а також масштабну міграцію.

«Усе це має дуже руйнівний вплив на виробничий потенціал, у тому числі у важливому (для України – ред.) секторі сільського господарства, на долю якого доводиться 12% ВВП й половина експортних надходжень», - підкреслив Каммер.

Читайте також: Війна в Україні серйозно вдарить по економіці Європи – МВФ

Характеризуючи потенційні економічні наслідки для України у ближчій перспективі, він зауважив, що очікується значне зниження споживання, а також різке скорочення інвестицій.

«З урахуванням виняткової невизначеності щодо тривалості й географічних масштабів цієї війни, я би не покладався занадто на точність оцінок на нинішньому етапі. Але наразі ми оцінюємо падіння виробництва в Україні на рівні 35% цьогоріч»,- зазначив глава Європейського департаменту Фонду.

Він підкреслив, що в умовах війни важко проводити фінансово-економічну політику, яка може компенсувати такий шок.

Читайте також: Україна щомісяця потребує $5 мільярдів: МВФ шукає шляхи для мобілізації грошей

«І ми дуже сподіваємося, що незабаром настане мир», - підкреслив представник МВФ.

Як повідомляв Укрінформ, 8 квітня МВФ відкрив спеціальний адміністративний рахунок для України, який надає потенційним донорам безпечний інструмент для прямої фінансової допомоги Україні. Він призначений для того, щоби спрямовувати гранти і позики донорів на допомогу Україні – з метою утримання платіжного балансу, задоволення бюджетних потреб і стабілізації економіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-