Війна в Україні серйозно вдарить по економіці Європи – МВФ

Війна в Україні серйозно вдарить по економіці Європи – МВФ

Укрінформ
Масштабне вторгнення російських сил в Україну вже спричинило глобальні наслідки на товарних ринках, у торгівлі та фінансових каналах, особливо в Європі, яка, за прогнозами, зазнає більшого негативного впливу, ніж інші регіони.

Таку оцінку висловив в інтерв’ю Укрінформу директор Європейського департаменту МВФ Альфред Каммер.

«Війна в Україні застала європейську економіку в той час, коли кінцеве споживання та інвестиції все ще були нижчими, ніж до пандемії, а сам COVID продовжував стримувати економічну активність», - пояснив представник МВФ.

Він зауважив, що значне зростання цін на сировину й тривалі перебої в пропозиціях підштовхують інфляцію вгору. Це скорочує доходи домогосподарств та прибутки компаній. Виникають нові ризики – через ескалацію бойових дій та перебої у критично важливих потоках енергопостачання. Крім того, слід враховувати потенційні наслідки для європейської економіки від масового потоку біженців.

Читайте також: Україна щомісяця потребує $5 мільярдів: МВФ шукає шляхи для мобілізації грошей

«Загалом прогнозується, що зростання ВВП в європейських економіках (крім росії, Туреччини й України) впаде на 1,1 відсотковий пункт у порівнянні з останнім прогнозом «Перспективи світової економіки» за січень 2022 року. Для порівняння, прогноз для глобальної економіки в цілому знизився на 0,8 відсотка за цей же період», - зазначив Каммер.

Читайте також: МВФ прогнозує збільшення держборгу України цьогоріч до 86,2% ВВП

Він зауважив, що уряди в Європі намагаються відповідати на ці виклики.

«Це турбота про біженців, допомога вразливим домогосподарствам і компаніям впоратися з більшими витратами на електроенергію, посилення енергетичної безпеки», - зазначив директор Європейського департаменту МВФ.

Як повідомляв Укрінформ, цього тижня у Вашингтоні проходять Весняні збори МВФ і Світового банку, які збирають зазвичай глав урядів, фінансових установ країн-членів. З українського боку представлена делегація на чолі з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-