НБУ: Нове валютне регулювання - банки мають краще знати свого клієнта

НБУ: Нове валютне регулювання - банки мають краще знати свого клієнта

Укрінформ
Нова система валютного регулювання, що запрацює з 7 лютого 2019 року, передбачає той факт, що банки повинні краще розуміти свого клієнта.

Про це під час круглого столу на тему: "Які нововведення з валютою варто чекати українцям з 7 лютого?" сказав заступник голови Нацбанку Олег Чурій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Починаючи з 7 лютого банки повинні більше розуміти бізнес свого клієнта, вони мають розуміти, чим займається його клієнт, які платежі вони виконують, і виходячи з цих знань провадити фінансовий моніторинг та валютний нагляд", - сказав Чурій.

За його словами, відповідно до нової системи валютного регулювання для банків буде більше послаблень, ніж для інших учасників ринку.

"На сьогодні банки знаходяться під належним наглядом, вони працюють в рамках лімітів, які їм надає Національний банк, тому ми не бачимо ризиків якоїсь волатильності, яка може виходити з банківської системи. Наприклад, банки починаючи з 7 лютого можуть купувати всі інвестиційні цінні папери, які є в світі. Також ми банкам дозволяємо проводити деривативні операції, що раніше були заборонені", - сказав Чурій.

Він зазначив, що послаблення, які чекають бізнес, полягають в наступному: збільшено строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами до 365 днів (зараз він становить 180 днів). Ще однією новацією став перехід від ліцензування до системи е-лімітів для здійснення інвестицій за кордон, що також спростить життя бізнесу. Такий е-ліміт, обмежений сумою в 2 млн євро на рік. Найочікуваніша новація для фізичних осіб – можливість онлайн-купівлі валюти через інтернет-банкінги та мобільні додатки комерційних банків.

За словами Чурія, з 7 лютого вводитимуться в дію більше 30 послаблень.

Як повідомляв Укрінформ, Закон України "Про валюту та валютні операції" було схвалено Верховною Радою 21 червня 2018 року. Закон набрав чинності 7 липня 2018 року та вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду з дня набрання ним чинності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-