Справа на $6 мільярдів: Газпром подав арбітражний позов проти України

Справа на $6 мільярдів: Газпром подав арбітражний позов проти України

Укрінформ
"Газпром" оскаржив у міжнародному арбітражі рішення Антимонопольного комітету України про багатомільярдний штраф.

Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на російську компанію.

"Сьогодні "Газпром" відповідно до Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ ініціював арбітражний розгляд проти України", - йдеться у заяві "Газпрому".

Як повідомлялося, 2016 року Антимонопольний комітет України вирішив накласти на російський "Газпром" штраф на суму 85,9 млрд грн, або близько 3,2 млрд дол., через порушення законодавства про захист економічної конкуренції. "Газпром" пройшов всі судові інстанції, проте суди залишили без розгляду скарги російської компанії.

Згодом АМКУ нарахував 100% пені на 85,9 млрд грн штрафу "Газпрому" на суму 85,966 млрд грн.

У грудні 2016 року Господарський суд Києва задовольнив позов АМКУ про примусове стягнення штрафу і пені з "Газпрому" на суму 172 млрд грн.

На початку березня міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що Мін'юст створив робочу групу для стягнення 172 млрд грн штрафу з "Газпрому" у юрисдикціях, з якими Україна має договір про правову допомогу.

20 березня Петренко заявив, що всі кошти "Газпрому", які знаходилися на території України, арештовані та передані до держбюджету.

Читайте також: Нафтогаз стягнув з Газпрому $9 мільйонів переплати за транзит

Щодо рішення Стокгольмського арбітражу, який 28 лютого зобов'язав "Газпром" доплатити Нафтогазу 4,63 млрд дол. за недопостачання узгоджених обсягів газу для транзиту, Петренко зазначив, що зараз "Нафтогаз України" вживає відповідні заходи щодо запуску процесу стягнення цих коштів.

Як відомо, 28 лютого Арбітражна палата Стокгольма задовольнила позовні вимоги "Нафтогазу" щодо "Газпрому" через порушення контрактних зобов'язань щодо транзиту російського газу через Україну. Суд схвалив рішення про сплату компенсації за непоставлені обсяги газу. Але "Газпром" не виконує рішення суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-