"Гаряча" Авдіївка: Москва бере в заручники ціле місто - Порошенко

Оновлюється
Укрінформ
Припинити ескалацію на Донбасі від Росії вимагають Рада Безпеки ООН та ОБСЄ.  Європарламент зажадав від ЄС рішучого реагування ЄС на дії російських окупаційних військ.

Обстріли мирних кварталів Авдіївки та спровокована контрольованими Москвою бойовиками гуманітарну катастрофу в місті на світовому рівні визнані військовими злочинами. Застосування проти цивільного населення «Градів» та крупнокаліберної артилерії – «що ще потрібно для того, щоб притягнути агресора до відповідальності?», - підкреслив Президент Петро Порошенко.

Україна доповнила позов проти Росії до суду ООН  даними про військові злочини на Донбасі. Міжнародний суд ООН у Гаазі призначив дату відкритих слухань у справі щодо порушення Кремлем Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації - з 6 по 9 березня 2017 року.

Тим часом спроби відремонтувати комунікації, аби поновити постачання електрики та води Авдіївці, довелося припинити через чергові обстріли бойовиків.

«Гаряча» Авдіївка: обстріли не припиняються - читайте тут.

«Гаряча» Авдіївка: перший день комунального колапсу - читайте тут.

«Гаряча» Авдіївка: початок ескалації - читайте тут.

ООН закликала припинити вогонь на Донбасі та поновити переговори за "Мінськом"

02.02.2017 22:35

ООН підтримує зусилля "Нормандської четвірки" та закликає відновити переговори за Мінськими угодами з одночасним і негайним припиненням бойових дій на сході України.

Про це заявив заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Джеффрі Фелтман під час засідання РБ ООН у четвер, передає власний кореспондент Укрінформу

"Міжнародне співтовариство повинно продовжувати активно та конструктивно взаємодіяти, але якщо ми маємо намір відвернути кризу й не допустити катастрофи - потрібно терміново активізувати переговорний процес, без зволікань", - заявив Фелтман.

Він наголосив, що ООН продовжує підтримувати зусилля "Нормандської четвірки" і Тристоронньої контактної групи, а також Представництва ОБСЄ в Україні. "ООН закликає сторони зняти всі обмеження на пересування СММ ОБСЄ та негайно припинити застосування сили та загроз на адресу спостерігачів Місії", - наголосив представник ООН.

Міжнародні організації привезли гуманітарну допомогу в Авдіївку

02.02.2017 19:49

За координації Міністерства з питань тимчасово окупованих територій міжнародні гуманітарні організації доставили до Авдіївки гуманітарну допомогу.

Про це повідомляє прес-центр Міністерства.

"За координації та підтримки Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України міжнародні гуманітарні організації вже доставили до м. Авдіївки гуманітарну допомогу. На звернення МінТОТ до ДСНС, у Авдіївку доставлено 4 генератори енергозабезпечення потужністю 200 кВт, два з яких встановлені на насосну станцію та міську лікарню, та 10 генераторів потужністю 110 кВт", - йдеться в повідомленні.

До Авдіївки доставлені харчові набори: більше 10 тонн продуктів харчування та продуктові набори на 5 тис. осіб (з розрахунку один пакет на дві особи) надійшли від фонду CARITAS Ukraine; доставлені 1280 продуктових наборів. На додатковому завантаженні зі складу у м. Дніпрі знаходиться 2550 наборів від Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) ADRA Ukraine.

За допомоги ADRA Ukraine досягнена домовленість в рамках ВПП щодо поставки 7160 продуктових наборів (сухі пайки) із складу в м. Дніпрі (близько 95 тонн).

Наразі вирішуються проблеми з доставкою для населення чистої питної води. За інформацію Авдіївської військово-цивільної адміністрації запаси питної води на три дні складають 40 тонн. З Маріуполя до Авдіївки додатково доставлено 5 тонн питної води організацією ADRA Ukraine. До 7 лютого є можливість надати ємкості для води на 1000 літрів.

Окрім цього, Міжнародний комітет Червоного хреста в Україні (МКЧХ) готовий забезпечити додатково 40 ємкостей на 100 літрів питної води та 100 ємкостей на 10 літрів.

У прес-центрі наголошують, що проблем із забезпеченням медикаментами немає. Працюють 11 пунктів обігріву та 7 палаток обігріву, облаштованих ДСНС. За сприяння благодійного фонду CARITASUkraine 1 палатку з обігрівом встановлено додатково. В свою чергу, ADRA Ukraine забезпечила 130 наборами теплих речей "Тепла коробка", яка розрахована на три особи.

Окрім того, вантажівки Агентства ООН у справах біженців доставили до Авдіївки будівельні матеріали для накриття вікон та дахів, а також предмети першої необхідності. Агентство передало і комплекти постільної білизни, ковдри, рушники та зимовий одяг для 500 осіб.

Крім того, від громадської організації "Проліски" з м. Дніпра відправлено вантажний автомобіль з теплими ковдрами та одягом.

Бойовики безперервно "поливають" вогнем Авдіївку

02.02.2017 18:50

У четвер, 2 лютого, на Донбасі зафіксовано 54 обстріли з боку окупантів. Двоє українських військових загинуло, дев'ятеро поранені.

Про це інформує прес-центр штабу АТО.

"На Донецькому напрямку російсько-окупаційні війська вели вогонь по наших позиціях з РСЗВ БМ-21 "Град" в районі Авдіївки. Тут же протягом всього дня практично безперервно вогонь вели танки, міномети, гранатомети та стрілецька зброя. По Луганському та Пісках – міномети та БМП противника", - йдеться в повідомленні.

На Маріупольському напрямку по позиціях сил АТО в районі Широкиного вогонь вела реактивна система Град "П". 122 міліметрова артилерія, 120- та 82-міліметрові міномети вели вогонь по Водяному, Широкиному, Опитному, Мар’їнці, Чермалику.

"По Березовому та Водяному бойовики вели вогонь з гранатометів, зенітних установок, стрілецької зброї. Чермалик обстріляли з ПТРК, а по позиціям біля Мар'їнки вогонь вів снайпер", - зазначили в штабі.

Крім того повідомляється, що на Луганському напрямку бойовики з мінометів обстріляли Кримське, а з гранатометів та стрілецької зброї - Новозванівку.

Москва бере в заручники ціле місто - Порошенко

02.02.2017 18:35

Москва ставить Авдіївку на межу гуманітарної катастрофи, беручи ціле місто в заручники. На засіданні  РБ ООН з цього питання світ має ще продемонструвати свою солідарність з Україною.

Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці Президент Петро Порошенко. 

“На вимогу України, Рада Безпеки ООН сьогодні розгляне ситуацію біля Авдіївки. Дипломати отримали від мене чіткі інструкції. Країна-агресор, яка, на жаль, є постійним членом РБ, має ще раз відчути солідарність світу з Україною”,  - йдеться у повідомленні.

Президент підкреслив, що “ніхто не має права на байдужість, коли на наших очах реалізується традиційний російській сценарій – у заручники береться ціле місто”.

“На межу гуманітарної катастрофи Авдіївку ставить Москва - жорстоко та антигуманно. Вона ж систематично порушує Мінські домовленості, і колективними зусиллями має бути примушена до їх виконання”, - наголосив Порошенко.

Гуманітарку для Авдіївки збирає вся Україна

02.02.2017 17:45

До обстрілюваної російськими найманцями Авдіївки продовжують надсилати гуманітарну допомогу з різних областей України.

Сумщина зібрала більше 20 тонн гуманітарної допомоги: продукти харчування,  теплий одяг, ковдри, медикаменти, генератори та близько 10 тонн дизельного палива. Із Дніпропетровщини на Донеччину рушили ще 40 тонн гуманітарної допомоги. У фурах – питна вода, крупа, олія, хліб, консерви, макаронні вироби, цукор, чай. Нові вантажі готує для постраждалої Авдіївки й Черкащина. 

Росія не надала гарантій припинення вогню в Авдіївці - Жебрівський

02.02.2017 16:44

Російська сторона у Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) не надала письмових гарантій припинення вогню, тому електромонтажники не змогли й сьогодні вийти на місце пориву ЛЕП в Авдіївці. 

Про це повідомив у Twitter голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"Електромонтажники не змогли і сьогодні вийти на місце пориву ЛЕП. Російська сторона в СЦКК не надала письмових гарантій припинення вогню", - зазначив він.

Раніше планувалося, що ремонтні бригади проводитимуть ремонт пошкоджених мереж електропостачання під наглядом патрулів СММ ОБСЄ. Втім, прогнозів щодо термінів відновлення електропостачання в Авдіївці не давали.

У районі Старої Авдіївки поновилися обстріли - волонтер

02.02.2017 16:32

В районі Старої Авдіївки поновилися обстріли, за одну хвилину чути кілька обстрілів. Про це телеканалу "112 Україна" повідомив волонтер Петро Дудник.

"Почалися обстріли. Тут, у Старій Авдіївці, їх добре чути. За одну хвилину було кілька обстрілів. В цілому паніки немає", - зазначив волонтер. За його словами, наразі немає активної евакуації з Авдіївки.

Авдіївка: бойовики обстріляли ремонтників, ОБСЄ поїхала з міста

02.02.2017 16:04

У Донецькій військово-цивільній адміністрації  розраховують на встановлення "режиму тиші" для лагодження ЛЕП в Авдіївці завтра, тривають перемовини. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"Зараз тиша, поки не бахають. На жаль, відновлювальних робіт сьогодні не було, хоча бригади вийшли на вихідні позиції. Готові були і ремонтники, і сапери працювати, і ОБСЄ була, але обстріляли бригаду, і, в принципі, ретирувалася ОБСЄ. І я думаю, сьогодні вже нічого не буде. Ми зараз ведемо переговори, щоб завтра було. Телефонував Президент, я йому доповів щодо ситуації, він знову включає всі засоби, щоб завтра тиша була", - розповів глава ВЦА.

За його словами, магазини в місті працюють, людей годують.

"Зараз з ООН приїхали до потерпілих, тих, кому вчора обстріляли будинки, щоб роздати теплі речі і деякі будівельні матеріали", - зазначив він.

Раніше сьогодні повідомлялося, що бригаду ремонтників ДТЕК у районі Авдіївки, яка повинна була полагодити електропостачання в Авдіївці, знову обстріляли, незважаючи на присутність патрулів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ.

Планувалося, що ремонтні бригади проводитимуть ремонт пошкоджених мереж електропостачання під наглядом патрулів СММ ОБСЄ. Втім, прогнозів щодо термінів відновлення електропостачання в Авдіївці не давали.

Порошенко – президенту Словаччини: світ має посилити тиск на Росію

02.02.2017 15:46

Міжнародна спільнота має бути активнішою у тиску на Росію, щоб припинити вогонь на Донбасі.

На цьому наголосив  Президент України Петро Порошенко під час телефонної розмови зі своїм словацьким колегою Андреєм Кіскою, повідомляє прес-служба глави Української держави.

"Російські бойовики обстрілюють Авдіївку, не даючи можливості відновити електропостачання. Світ має бути активнішим у тиску на Росію, щоб припинити вогонь", - сказав Порошенко, повідомляючи про погіршення безпекової ситуації на Донбасі.

Він наголосив на важливості дотримання режиму санкцій ЄС проти Росії до повного виконання нею взятих на себе зобов’язань в рамках Мінського процесу.

Зі  свого боку, Андрей Кіска висловив підтримку Україні і висловився за негайне припинення вогню.

Посол ЄС закликає відвести важке озброєння

02.02.2017 14:52

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Хьюг Мінгареллі закликав сторони конфлікту дотримуватися режиму припинення вогню і відвести важке озброєння.

Про це він сказав у четвер журналістам, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вкрай стурбовані останніми подіями, ми закликаємо всі сторони дотримуватися режиму припинення вогню, відвести важке озброєння і надати доступ спостерігачам ОБСЄ для здійснення їх діяльності", - сказав Мінгареллі.

Він наголосив, що дотримуватися режиму припинення вогню вкрай важливо, зокрема, щоб уникнути руйнування інфраструктури та людських жертв на цій території.

У Європарламенті вимагають нових санкцій проти РФ через ескалацію в Авдіївці

02.02.2017 14:21

У Європарламенті наголошують на необхідності опрацювання нових санкцій проти Росії через загострення ситуації на Донбасі та зрив виконання Мінських домовленостей.

Про це заявив у четвер лідер політичної групи у Європарламенті Альянсу лібералів та демократів за Європу Гі Верховстадт, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«ЄС повинен зберігати чинні санкції та підготувати нові, якщо Росія продовжуватиме ігнорувати міжнародне право», - заявив лідер лібералів у зв’язку із ескалацією ситуації на Донбасі. Він закликав керівників ЄС вжити конкретних заходів для повернення «Мінську» до процесу політичного урегулювання.

Верховстадт наголосив, що «нова військова агресія, розпочата так званими сепаратистами, але підтриманими Росією» повинна бути припинена російською стороною. Він також відзначив, що Путін не повинен випробувати «рішучість» Заходу.

«Очевидно, що нині ЄС повинен вжити рішучих дій, щоб вирішити цю європейську проблему та набути лідируючу позицію у цьому», - переконаний парламентарій.

Вчора бої під Авдіївкою йшли цілодобово - Міноборони

02.02.2017 14:03

Бойовики не припиняють спроб просунутися під Авдіївкою, а також шукають слабкі місця в нашій обороні і посилено застосовують важке озброєння під Попасною, під Авдіївкою, на ділянці фронту позиція "Шахта Бутовка" – Піски, у Красногорівці, під Докучаєвськом та біля Азовського моря.

Як наголосив під час брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник, ситуація вкрай тривожна, влада та волонтери роблять усе можливе, щоб полегшити страждання цивільних.

"Бойові дії під Авдіївкою вчора велися цілодобово. Противник продовжує атакувати наші позиції, і обстрілює місто з усього наявного озброєння", - зазначив він.

"За минулу добу внаслідок бойових дій, на превеликий жаль, 2 українських військовослужбовців загинули, 14 бійців зазнали поранень, ще шестеро отримали бойові травмування", - сказав Мотузяник.

За словами речника, обоє загиблих - солдат та офіцер - загинули, відбиваючи вчорашній ранковий наступ в районі Авдіївки.

Російська агресія знову поставила під загрозу Мінські домовленості - Туск

02.02.2017 13:58

Росія продовженням своєї агресії на сході України поставила під загрозу імплементацію Мінських домовленостей.

Про це заявив у четвер президент Європейської ради Дональд Туск, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"Нам знову нагадали про виклики, які несе агресія Росії на сході України, а також загрозу імплементації Мінських домовленостей. Бойові дії мають бути припиненні негайно. Режим припинення вогню повинен дотримуватися. Росія повинна застосувати свій вплив на сепаратистів, яких вона підтримує, щоб вони припинили бойові дії", - сказав Туск про ескалацію ситуації в Авдіївці. Він особливо відзначив погіршення гуманітарної ситуації в Авдіївці.

Президент Європейської ради наголосив на необхідності виведення важкого озброєння із району ескалації та забезпечення повного доступу ОБСЄ.

Україна закликала Раду Європи посилити тиск на Росію за злочини в Авдіївці

02.02.2017 13:05

Українська делегація на засіданні Комітету міністрів Ради Європи закликала посилити тиск на Російську Федерацію з метою припинення агресії в Україні та забезпечення повного виконання Росією Мінських домовленостей.

Про це у Facebook повідомляє Постійне представництво України при Раді Європи.

"1 лютого 2017 року під час 1276-го засідання Комітету міністрів Ради Європи Україна ініціювала обговорення ситуації на Донбасі. ...Українська делегація закликала Раду Європи використати усі можливості для забезпечення того, щоб російські злочини і грубі порушення прав людини в Україні не залишилися безкарними. Україна також закликала Раду Європи посилити тиск на Російську Федерацію з метою припинення агресії в Україні та забезпечення повного виконання Росією Мінських домовленостей", - йдеться у повідомленні. 

Участь у засіданні взяли делегації держав-членів Ради Європи, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд та генеральний секретар Парламентської Асамблеї Ради Європи Войцех Савицький.

Від імені України на засіданні виступив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця. Він привернув увагу Комітету міністрів до гуманітарної кризи, що розгортається в районі Авдіївки і Ясинуватої, та зусиль уряду України, волонтерів і Червоного Хреста з надання допомоги цивільному населенню.

Українська сторона наголосила, що Російська Федерація здійснює ефективний контроль за діями терористів так званої "ДНР" і акцентувала увагу на тому, що протягом трьох останніх днів російсько-терористичні сили масово використовували заборонену Мінськими домовленостями зброю та ігнорували заклики України до припинення вогню.

Окрему увагу Україна приділила розгортанню російськими посадовцями та ЗМІ пропагандистської операції, заснованої на фейкових новинах, щоб звинуватити Україну в ескалації конфлікту. У зв’язку з цим було наголошено, що аналогічний фірмовий почерк Росії щодо спотворення реальності для прикриття своїх агресивних військово-політичних цілей спостерігався і в українському Дебальцевому, і в сирійському Алеппо, і під час нападу на Грузію у 2008 році.

Ключові сигнали генерального секретаря та низки делегації держав-членів Ради Європи стосувалися необхідності негайного припинення вогню, створення умов для подолання гуманітарної кризи та безальтернативності виконання Мінських домовленостей.

"Переконаний, що Росія не буде задоволеною тим, що почула сьогодні від держав-членів Ради Європи під час засідання Комітету міністрів. Солідарність з Україною залишається високою, а це звужує простір для маневрів Москви. Ми і надалі активно працюватимемо в Раді Європи на випередження, щоб не допустити послаблення тиску на Росію", – зазначив постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба, коментуючи результати засідання Комітету міністрів.

Евакуація Авдіївки: вивезли вже 175 осіб

02.02.2017 12:48

З Авдіївки на Донеччині станом на 11 год. 2 лютого евакуйовано 175 осіб, із них 94 дитини.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС України.

"Станом на 11 год. 2 лютого в м. Авдіївка відкрилася школа № 7, там відновився навчальний процес. З міста евакуйовано 26 чоловік, з них 17 дітей, до м. Святогірськ Донецької області. Загалом з м. Авдіївка евакуйовано 175 осіб ( з них 94 дитини)", - йдеться у повідомленні.

Сапери ЗСУ розміновують Авдіївку

02.02.2017 12:31

Групи розмінування Збройних сил України продовжують очищувати від вибухонебезпечних предметів житлові квартали міста Авдіївки. Про це повідомляє прес-служба Міноборони.

«Слід зауважити, що більшість боєприпасів калібру 120, 122, 152 мм, виявлених та знешкоджених військовими саперами в Авдіївці, заборонені до застосування згідно з Мінськими домовленостями», - йдеться в повідомленні. 

Сили ЗСУ намагаються якомога скоріше ліквідувати снаряди, які не розірвалися і загрожують безпеці мирних жителів міста.

Ремонт ЛЕП в Авдіївці неможливий через обстріли бойовиків - Жебрівський

02.02.2017 12:29

Бригада електромонтажників через обстріли бойовиків поки не змогла вийти в район пошкодження ЛЕП під  Авдіївкою.

Про це у Фейсбуці написав голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"Бригада електромонтажників через обстріли так і не змогла поки що вийти в район пошкодження ЛЕП", -  йдеться у повідомленні.

Жебрівський також повідомив, що військовослужбовці підрозділів CIMIC (цивільно-військове співробітництво ЗСУ) разом із комунальними службами продовжують ремонт будинків у приватному секторі.

"Працівники служби соцзахисту доставляють продукти харчування людям похилого віку та тим, хто потребує такої допомоги. Ми організували централізований пункт прийому та видачі гуманітарної допомоги. Там приймають, обліковують та роздають мешканцям міста усе необхідне. В приватному секторі встановили дві польові кухні, вони забезпечують гарячим харчуванням і кип’ятком мешканців старої Авдіївки”,  - зазначив очільник області.

Воду в Авдіївці подають з резерву за графіком

02.02.2017 09:37

Станом на ранок четверга, 2 лютого, централізоване електропостачання в Авдіївці на Донеччині відсутнє, водопостачання здійснюється за графіком з резерву, повідомляє прес-служба ДСНС.

"Станом на 8 год. 2 лютого теплопостачання у місті, де проживають близько 22 тис. чоловік, здійснюється централізовано за рахунок заводської теплоенергоцентралі на природному газі, температура теплоносія в тепломережі – 50 градусів тепла, в квартирах температура повітря – 15-17 градусів тепла. Централізоване водопостачання здійснюється по графіку з резерву (для забезпечення подачі води на насосній станції м.Авдіївка залучено електростанцію ДСНС потужністю 200 кВт)", - йдеться у повідомленні.

Протягом 1 лютого підрозділами ДСНС організовано підвіз  питної води та комунальними службами технічної води. Централізоване електропостачання відсутнє. Об’єкти соціально-побутової сфери, що не мають власних систем резервного електроживлення, забезпечуються електроенергією від 11 генераторів ДСНС.

З Авдіївки евакуювали майже 150 осіб

02.02.2017 07:50

З Авдіївки на Донеччині станом на ранок четверга евакуювали загалом 149 осіб.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

"Станом на 7 годину 2 лютого з м.Авдіївка евакуйовано 149 осіб (з них 77 дітей)", - йдеться у повідомленні. 

Рятувальники також уточнили, що в Авдіівці функціонує один пункт життєзабезпечення (7 наметів ДСНС, однієї благодійної організації), 3 стаціонарних пункти обігріву, куди звернулися понад 4500 осіб, забезпечено харчування 3 польовими кухнями. Температура повітря - 10 градусів морозу.

До аварійно відновлювальних робіт загалом залучено 260 осіб та 60 одиниць техніки, у тому числі від ДСНС - 100 осіб та 32 одиниць техніки.

Організовано роботу Штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, взаємодію служб. Ситуація знаходиться на контролі ДСНС.

Бойовики обстріляли дорогу, по якій евакуювали жителів Авдіївки

02.02.2017 05:24

Інтенсивність ворожого вогню зростає: бойовики обстріляли дорогу, по якій евакуювали жителів Авдіївки.

Про це повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Борис Іванов в ефірі "112 Україна".

"Інтенсивність обстрілів наростає... Зафіксовано обстріл з "Градів", які були в районі промзони, також були обстріли з артилерії", - розповів журналіст.

Він повідомив, що терористи накрили вогнем одну з доріг, що ведуть в Авдіївку, яка пролягає уздовж коксохімічного заводу і є шляхом евакуації.

"Ми виїжджали о 8 вечора по цій дорозі і почався обстріл, довелося повернутися. По цій дорозі сьогодні проходила евакуація", - поділився Борис Іванов.

У поліції розповіли про втрати бойовиків під Авдіївкою

02.02.2017 01:47

1 лютого окупанти зазнали втрат у 26 осіб, ще 60 – поранені, повідомив начальник Головного управління Нацполіції у Донецькій області В'ячеслав Аброськін.

За його словами, через численні втрати окупантів огорнула "всеохоплююча паніка".

"Не буду приховувати, що ми отримуємо інформацію з тимчасово окупованої території. Висновок проведеного аналізу - за останню добу 26 вбитих бойовиків, 60 поранених "хероїв Армії ДНР", які руйнували домівки та вбивали мирних мешканців Авдіївки, і всеохоплююча паніка у "керманичей", - зазначив він.

За словами Аброськіна, "планують бігти всі - від так званої "Генпрокуратури ДНР", які вивозять до РФ свої сім'ї, до працівників "поліції ДНР", які також вже цієї вночі тікатимуть до РФ".

Трамп поінфомований щодо ситуації на Донбасі

02.02.2017 00:44

Президент США Дональд Трамп поінфомований про ситуацію на Донбасі, повідомив речник Білого дому Шон Спайсер.

"Президента постійно інформують про те, що відбувається в Україні представники Ради національної безпеки США, вся наша команда, яка займається національною безпекою. Надалі ми матимемо повідомлення на цю тему", – сказав він, відповідаючи на запитання про те, чи вважає Трамп, що Росія випробовує його діями в Україні.

НАТО закликало Росію слідувати імплементації Мінських домовленостей

01.02.2017 22:46

Президент парламентської Асамблеї НАТО Паоло Аллі у відповідь на звернення постійної делегації України в ПА НАТО, закликав до негайної деескалації насильства та поваги до домовленостей про припинення вогню.

Аллі висловив занепокоєння щодо інтенсифікації насильства на Сході України. Потужні обстріли під Авдіївкою – кричуще порушення угод про припинення вогню, що призвело до жертв серед мирного населення та руйнації важливої цивільної інфраструктури. Президент ПА НАТО засудив це насильство та закликав до негайної деескалації

У Європарламенті вимагають рішучої реакції на ескалацію в Авдіївці

01.02.2017 20:45

У Європарламенті закликають до рішучого реагування ЄС на ескалацію ситуації на Донбасі з боку російських окупаційних військ.

З відповідною пропозицією виступили у середу на пленарній сесії законодавчого органу ЄС депутати Анна Більдт (Швеція) та Анна Фотіга (Польща), повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"Я хочу висловити занепокоєння багатьох із нас відносно відновлення масованих артилерійських обстрілів у східній Україні", - наголосила Більдт.

Вона зауважила, що загострення ситуації на Донбасі збіглося з проведенням телефонної розмови між президентами США і Росії.

"ЄС повинен відреагувати на це та закликати до припинення вогню, забезпечення гуманітарної допомоги та відновлення політичного процесу", - заявила шведський парламентарій.

Польський депутат Фотіга підтримала колегу, особливо відзначивши гуманітарну кризу в Авдіївці.

У свою чергу, присутня на засіданні високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріка Могеріні також заявила про важливість реагування на загострення ситуації і повідомила, що міністри закордонних справ країн-членів обговорять це питання на своєму засіданні у понеділок.

Ремонт ЛЕП в Авдіївці призупинили через порушення «тиші»

01.02.2017 20:38

В Авдіївці продовжать ремонт ліній електропередач 2 лютого в разі дотримання режиму тиші.

Про це повідомили у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України.

"Станом на 13:00 1 лютого ремонтні бригади ТОВ «ДТЕК Високовольтні мережі» та ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» обстежили пошкодження лінії електропередач протяжністю близько 2 км. Вже о 15:03 почався обстріл, який тривав близько 20 хвилин", - йдеться у повідомленні.

У зв’язку із загрозою життя було прийнято рішення вивести ремонтні бригади із зони обстрілу. У разі дотримання режиму тиші ремонтні бригади розпочнуть роботу 2 лютого поточного року.

В Авдіївці поновилися обстріли - поліція

01.02.2017 20:26

Станом на 19:00 в Авдіївці знову почалися обстріли.

Про це повідомила прес-служба ГУ Нацполіції в Донецькій області.

"Місто поки залишається без електроживлення. Знову розпочалися обстріли", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, надійшло 16 повідомлень, з них 9 – стосувалися наслідків обстрілів. Багато дзвінків було інформативного характеру, частина стосувалася надання гуманітарної допомоги.

Усі факти зареєстровані, за ними проводяться необхідні заходи.

У Мінську назвали дату відведення озброєння в Авдіївці та Ясинуватій – 5 лютого

01.02.2017 19.15

У середу, 1 лютого, в Мінську учасники зустрічі Тристоронньої контактної групи і представників окремих районів Донецької і Луганської областей закликали відвести озброєння до 5 лютого в районі Авдіївці і Ясинуватої.

Про це йдеться в заяві, що передана Укрінформу.

"Закликаємо відвести до 5 лютого 2017 року в місця постійного зберігання усіх видів озброєнь, визначених Мінськими угодами, на вказану в них відстань і за відповідні лінії", - йдеться в документі.

Крім того, учасники зустрічі закликали до суворого дотримання повного і всеосяжного припинення вогню; забезпечення безпечного доступу для членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (SMM) для виконання їх мандату; сприяння гуманітарним зусиллям, спрямованим на відновлення водопостачання, електропостачання і теплозабезпечення, в тому числі за рахунок ремонту інфраструктури.

***

Запеклі бої під Авдіївкою тривають з 29 січня. Того дня російсько-окупаційні війська двічі вели по місту інтенсивні обстріли й намагалися атакувати. В підсумку бій за Авдіївську промзону тривав 19 годин. Українські військові відбили усі спроби штурму, але, на жаль, не обійшлося без втрат. Штаб АТО заявив, що провокація мала на меті звинуватити українську сторону у порушенні досягнутих домовленостей.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала 2260 порушень режиму припинення вогню, переважно у трикутнику Донецький аеропорт – Авдіївка – Ясинувата, протягом лише однієї доби - 29 січня. Прокуратура Донецької області кваліфікувала обстріл Авдіївки як теракт, бо терористи «ДНР» цілеспрямовано гатили по житловим кварталам, маючи достовірну інформацію, що в цьому районі є цивільні.

Москва відмовилася реагувати на запити України й ОБСЄ щодо обстрілів з артилерийських систем житлових кварталів Авдіївки, заявив Петро Порошенко. Президенту довелося перервати свій візит до Берліна через надзвичайну ситуацію в Авдіївці.  

В МЗС заявили, що навмисні обстріли російськими окупаційними військами житлових кварталів, застосування забороненого минськими домовленостями важкого озброєння, провокування гуманітарної кризи в регіоні - такі дії Кремля можуть кваліфікуватися як військовий злочин, грубе порушення Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року. 

Через спричинений обстрілами комунальний колапс  у ніч на 31 січня у місті було оголошено надзвичайний стан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-