СКУ підбив підсумки своєї роботи на полях саміту НАТО у Вільнюсі

СКУ підбив підсумки своєї роботи на полях саміту НАТО у Вільнюсі

Фото
Укрінформ
Президент Світового конгресу українців (СКУ) Павло Ґрод під час візиту до Вільнюса на саміт НАТО відвідував інституції, зустрічався з політиками та українською громадою.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

«Візит лідера СКУ, який представляє понад 20 мільйонів українців по всьому світу, мав на меті продемонструвати підтримку України у її прагненні стати повноправним членом НАТО та донести політичним лідерам і експертам держав-членів НАТО прагнення українців отримати дієві гарантії безпеки для України», – зауважили в Конгресі.

У перший день роботи саміту Павло Ґрод зустрівся з міністром оборони Королівства Швеція Полом Йонсоном.

«Ми обговорили майбутнє шведсько-української системи безпеки та продовження підтримки Збройних сил України», – резюмував зустріч президент СКУ.  Він також привітав Швецію з розблокуванням процесу її вступу до Північноатлантичного альянсу.

Про активні зусилля з міжнародної підтримки Збройних Сил України, працю союзників задля спільної перемоги, актуальні потреби на фронті та майбутні великі можливості для українських військових Павло Ґрод поговорив з Міністром оборони Великої Британії Беном Воллесом та Міністром оборони України Олексієм Резніковим.

На полях Вільнюського саміту НАТО Павло Ґрод мав нагоду зустрітися із пані прем’єр-міністром Литви Інґрідою Шимоніте.

Лідер СКУ висловив щиру подяку пані прем’єрці за потужну економічну підтримку України у нинішні важкі часи. Литва станом на сьогодні є одним з лідерів Європи з економічної та військової підтримки України у перерахунку на відсоток річного ВВП.

Читайте також: Канадська діаспора розкритикувала відмову НАТО від надання членства Україні

Разом із міністром закордонних справ Польщі Збіґнєвом Рау Павло Ґрод обговорив майбутнє української діаспори у Польщі. Лідер СКУ подякував за стійку  підтримку Польщею українських вимушених переселенців і потужну взаємодію на міжнародній арені.

З лютого 2022 року Росія вже вчинила близько 113 000 воєнних злочинів, – цей та інші шокуючі факти стали відомі гостям виставки Російський воєнних злочинів. Подія, яка мала на меті привернути увагу членів альянсу до російських злочинів в Україні під час війни, почала приймати гостей напередодні саміту.

На відкритті виставки були присутні прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та спікерка литовського Парламенту Вікторія Чміліте-Нільсен.

На знак подяки за стійку проукраїнську позицію Павло Ґрод нагородив Вікторію Чміліте-Нільсен та депутата парламенту Литви Емануеля Зінґеріса пам’ятними відзнаками.

Президент СКУ також подякував пану Зінґерісу за потужну ініціативу спрямувати відкритий лист провідників єврейської громади Литви до Президента США Байдена із закликом надати Україні повноцінне членство в оборонному альянсі.

Разом із регіональним Віцепрезидентом СКУ Вірою Коник, Павло Ґрод провів плідну і змістовну зустріч із давнім другом України, Марюсом Януконісом, директором департаменту стратегічного управління і аналізу при Міністерстві закордонних справ Литви.

Сторони обговорили стрімке погіршення безпекової ситуації у регіоні у зв’язку з наростаючою політичною нестабільністю у Росії, актуальні виклики та загрози, а також роль українських громад у протидії російській дезінформації у країнах Балтії.

Важливим пунктом візиту також стало відвідання Українського центру для змушених рятуватися від війни – Ukrainos centras, який заснували Перша леді Литви Діана Науседєнє разом із Першою леді України Оленою Зеленською. Президент СКУ поспілкувався з  працівниками центру і українськими малюками.

З українською громадою Павло Ґрод зустрівся на демонстрації напередодні відкриття Вільнюського саміту, де він виступив із потужною промовою. «Я переконаний, що Росія впаде. Питання є коли і скільки втрат понесуть українці», – акцентував під час масової акції лідер СКУ.

Також відбулася традиційна зустріч з українською громадою Литви, присвячена  підтримці України у найважчі часи новітньої історії.

Нагадаємо, Світовий конгрес українців вважає своїм завданням у період, що залишився до саміту НАТО у Вашингтоні, який відбудеться 2024 року, активно працювати з урядами та громадянським суспільством країн-членів над підтримкою членства України в Альянсі навіть під час війни.

Як повідомляв Укрінформ, лідери країн НАТО на Вільнюському саміті 11 липня оприлюднили підсумкове комюніке, у якому йдеться, що майбутнє України – в НАТО, і вона отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови.

Фото: СКУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-