Україну запросять до НАТО без ПДЧ, але після виконання вимог – рішення саміту

Україну запросять до НАТО без ПДЧ, але після виконання вимог – рішення саміту

Оновлено
Укрінформ
Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції у Вільнюсі після засідання Північноатлантичної ради на рівні глав держав та урядів.

"Ми підтвердили, що Україна стане членом НАТО, і погодились вилучити вимогу про План дій щодо членства. Це змінить шлях України до членства з двокрокового до однокрокового процесу. Ми також дали зрозуміти, що ми надамо запрошення Україні приєднатися до НАТО, коли союзники погодяться і будуть виконані умови", – сказав він.

За словами генсека, це рішення є одним з трьох компонентів, погоджених союзниками по НАТО "з метою наближення України ближче до НАТО".

Інший елемент – це "нова багаторічна програма підтримки для України, яка дозволить перейти з радянських до натовських стандартів тренування та доктрин, а також відбудувати сектор безпеки та оборони України, як і покрити критичні потреби у медичному забезпеченні, розмінування та постачання пального".

Читайте також: Байден підтримав формулювання НАТО щодо майбутнього членства України в Альянсі

Столтенберг зазначив, що третім елементом є створення нової Ради Україна-НАТО, яку він назвав "форумом для кризових консультацій та ухвалення рішень", де "ми зустрічатимемось як рівні". Він додав, що у середу відбудеться інавгураційна зустріч Ради за участю Президента України Зеленського.

"Це сильний пакет для України та чіткий шлях у напрямку її членства у НАТО", - сказав генсек.

Він наголосив, що "Україна зараз знаходиться набагато ближче до НАТО, особливо після 2014 року, коли члени Альянсу почали допомагати озброєнням та навчати ЗСУ і Україна продемонструвала свої спроможності та потужності, а також стала більш інтегрованою з НАТО".

Водночас Столтенберг заявив, що усі члени НАТО погоджуються, що "не час робити Україну членом НАТО, поки точиться війна". За його словами, важливо, щоб Україна перемогла у розв’язаній проти нею Росією війні, оскільки в інакшому випадку не може бути й розмови про членство в Альянсі.

Читайте також: Війна в Україні перетворюється на війну на виснаження – Столтенберг

За його словами, відсутність у прийнятому на саміті комюніке часових рамок надання Україні членства в НАТО не є чимось екстраординарним, оскільки "у процесах членства у НАТО немає часових рамок, а завжди все обумовлено умовами".

На уточнююче запитання щодо того, які саме умови мають бути виконані для членства України в НАТО, Столтенберг заявив, що йдеться, зокрема, про оцінку членами Альянсу того, чи виконала Україна усі вимоги для членства. "У нас також є умови, частково закладені у статті 10 Вашингтонського договору НАТО. І, звичайно, члени Альянсу повинні оцінити, чи умови повністю виконані, чи ні. І власне, ось це повинні обговорити члени Альянсу. Я тут говорю не лише про умови, а також про те, чи усі члени Альянсу згідні з цим", - сказав він.

Столтенберг також запевнив, що рішення саміту НАТО у Вільнюсі не слід порівнювати з рішенням Бухарестського саміту 2008 року. За його словами, одна з головних відмінностей полягає у тому, що рішення Вільнюського саміту прибирає вимогу щодо ПДЧ для України, а тому "зараз замість двох етапів є один етап". Друга відмінність полягає у запуску багаторічної програми підтримки України з метою покращення взаємосумісності та посилення політичних зв’язків.

Як повідомляв Укрінформ, 11-12 липня у Вільнюсі проходить саміт НАТО.

Президент України Володимир Зеленський у вівторок звернув увагу, що у Вільнюсі без України обговорюються формулювання умов запрошення (навіть не членства) в НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-