Співзасновник шведської Amnesty International подав у відставку через незгоду зі звітом про ЗСУ

Співзасновник шведської Amnesty International подав у відставку через незгоду зі звітом про ЗСУ

Укрінформ
Співзасновник шведського відділення Amnesty International Пер Вестберг подав у відставку через звіт АІ щодо України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Expressen.

«Я був членом (Amnesty International - ред.) упродовж більш як 60 років. З важким серцем через заяви Amnesty щодо війни в Україні я припиняю довгу та плідну співпрацю», - сказав Вестберг журналістам.

За його словами, від свого заснування Amnesty International працювала задля звільнення політичних в’язнів у всьому світі, поступово розширивши свій мандат і вплив.

Вестберг став співзасновником шведського відділу Amnesty International у 1963 році . У 1976–1982 роках він був головним редактором найбільшої щоденної газети Швеції Dagens Nyheter, в якій з 1953 року працював журналістом. Також він був президентом Міжнародного ПЕН-клубу з 1979 по 1986 рік, брав активну участь в антиколоніальному русі, у боротьбі проти апартеїду в Південній Африці.

Читайте також: Amnesty для звіту про ЗСУ збирала свідчення у фільтраційних таборах і тюрмах - Центр стратегічних комунікацій

Як повідомлялось, в опублікованій 4 серпня доповіді правозахисної організації Amnesty International йдеться про те, що українські військові у спробі відбити російське вторгнення наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи озброєння в житлових районах, у тому числі школах і лікарнях.

Очільниця Amnesty International в Україні Оксана Покальчук вирішила піти з посади, заявивши, що вони з керівництвом Amnesty International «розійшлись ціннісно».

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що це дослідження AІ не враховує факту агресії росії, хронології подій та контексту захисту Україною своєї державності, а також спотворює реальну картину міжнародного злочину агресії, який вчиняється росією з 2014 року.

Читайте також: Єврокомісія – про звіт Amnesty: Саме рф атакує цивільних, а ЗСУ намагаються їх захистити

Президент України Володимир Зеленський заявив, що звіт Amnesty «пробує амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву».

Amnesty International згодом попросила вибачення за «страждання та гнів», викликані її останнім звітом щодо України, однак заявила, що не відмовляється від своїх висновків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-