Дуда і Науседа вважають, що програму ядерної зброї треба розширити на східну Європу

Дуда і Науседа вважають, що програму ядерної зброї треба розширити на східну Європу

Укрінформ
Програма НАТО щодо ядерного обміну (Nuclear Sharing) має бути розширена на країни східної Європи.

Про це на спільній пресконференції в Литві у межах відвідання навчань НАТО Brave Griffin заявили в п'ятницю президенти Польщі і Литви і Анджей Дуда і Гітанас Науседа, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив Дуда, Росія розміщує свою ядерну зброю у Білорусі, ймовірно вона також є у Калінінградській області РФ. Відтак, Москва порушує міжнародне право щодо поширення ядерної зброї, і це потребує реакції з боку НАТО.

Читайте також: Cікорський - щодо ядерної зброї у Польщі: Чим менше про це говорять, тим краще

Дуда наголосив, що у зв’язку з цим програма Nuclear Sharing має бути розширена «на інші країни східного флангу НАТО».

«Як представник однієї з цих країн я піднімаю цю тему, запевняючи про готовність до участі в цій програмі»,- підкреслив Дуда.

На його переконання заяви Росії, що це саме у відповідь на програму Nuclear Sharing Росія розширює свою ядерну присутність, є «баламутною російською пропагандою і дезінформацією».

Своєю чергою Науседа зазначив, що розширення програми Nuclear Sharing на східний фланг НАТО «було би цілком зрозумілим кроком». За його словами, це був би «не агресивний крок, а елемент відлякування».

На переконання обох президентів, Сувальський перешийок є зоною, що перебуває під «особливою загрозою», відтак проведення навчань НАТО в цьому регіоні є дуже потрібним кроком.

Як відомо, навчання Brave Griffin проводяться зараз в Алітуському районі Литви, в межах Сувальського перешийка - територій Польщі та Литви, що відділяє Калінінградську область РФ від території Білорусі. Метою навчань за участю союзницьких підрозділів із США та Португалії, є спільна оборона Сувальського перешийку. У навчаннях задіяні 1,5 тис. військових і майже 200 одиниць військової техніки.

В межах програми НАТО Nuclear Sharing ядерна зброя перебуває на територіях Бельгії, Німеччини, Італії, Нідерландів і Туреччини.

Читайте також: Польща готова розмістити ядерну зброю союзників по НАТО - Дуда

Напередодні міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив журналістам у Сеймі, що в РП за зовнішню політику відповідає уряд, і він «не уповноважував президента» Дуду публічно говорити про програму Nuclear Sharing щодо розміщення ядерної зброї.

Прем'єр-міністр Дональд Туск у цьому зв'язку заявив, що планує якомога швидше зустрітися з президентом, щоб зрозуміти його наміри.

Дуда призначив таку зустріч на 1 травня, але в четвер стало відомо, що вона не відбудеться, оскільки у Туска – запалення легенів, і він на деякий час припинить публічну активність.

Фото: Канцелярія президента Польщі, Пшемислав Келер

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-