У Празі до Дня вишиванки проведуть майстер-класи та парад «Дякуємо, Чехіє!»

У Празі до Дня вишиванки проведуть майстер-класи та парад «Дякуємо, Чехіє!»

Укрінформ
Громадська організація ГО «Берегиня» та Посольство України в Чехії запросили українців Праги відвідати заходи до Дня вишиванки, зокрема, взяти участь у параді «Дякуємо, Чехіє!».

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці події у Фейсбуці.

«Кожного третього четверга в травні в Україні відзначається День вишиванки. Вишиванка вже давно стала символом української гордості, нескореності й волелюбності, за яким нас упізнають по всьому світу. Цього року День вишиванки буде особливим – тож нехай він стане днем нашої єдності, вдячності за допомогу привітній Чехії та закликом до ще сильнішої підтримки української армії. Адже вишиванка – це духовна броня українців. А українці – броня демократичного світу», – йдеться в дописі.

Читайте також: Діаспора у Чехії задіяна здебільшого у наданні гумдопомоги Україніпосол

Організатори закликали у День української вишиванки 19 травня усіх, хто має вишиванку, одягнути її на роботу чи на прогулянку. Вишиванку можна замінити українською футболкою, стрічкою, вінком із квітів тощо.

О 18:00 відбудеться традиційна зустріч біля пам’ятника Тарасу Шевченку в Празі, під час якої співатимуть народні пісні та цитуватимуть вірші. Вітаються плакати на підтримку України та її захисників. Адреса: Kinského náměstí, Praha 5.

20 травня о 15:00 буде проведено майстер-клас «Хрестик за хрестиком». Адреса: Vocelova 3, Praha 2, Дім національних меншин.

21 травня о 15:00 відбудеться майстер-клас «Хрестик за хрестиком», а о 17:00 – перегляд фільму «Спадок нації». Адреса: Vocelova 3, Praha 2, Дім національних меншин.

22 травня о 13:30 усіх охочих запрошують узяти участь у мирному марші у вишиванках «Дякуємо, Чехіє!». Адреса: Křižovnické náměstí, Staré město.

Учасники маршу в вишиванках збираються біля пам’ятника Карлу IV на початку Карлового мості навпроти кафедрального собору святого Климента. Далі хода буде рухатися за маршрутом:

Собор святого Климента – вулиця Карлова – Староміська площа в Празі (спільне фото і виконання пісні «Ой, у лузі червона калина») – вулиця Мелантріхова – Вацлавська площа – пам’ятник святому Вацлаву. Буде виконано гімни України та Чехії, та висловлена подяка чеським друзям за підтримку та гостинність.

На марші вітаються українські, чеські та європейські прапори й символіки, плакати зі закликами до підтримки України та словами вдячності для Чехії.

Нагадаємо, у столиці Чехії з'явилася вулиця Українських Героїв, а також розпочало онлайн-трансляцію «Радіо Україна», що розраховане на українців, які змушені були переїхати до Чехії, рятуючись від російської війни проти України.

Як повідомлялося, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення в Україну.  Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-