Українці з різних еміратів ОАЕ провели Шевченківські читання

Українці з різних еміратів ОАЕ провели Шевченківські читання

Фото
Укрінформ
Українці з різних еміратів ОАЕ – від Рас-аль-Хейми до Абу-Дабі, а також ті, хто не змогли вилетіти до України та знайшли тут прихисток, – зібралися в Дубаї на VІІ Громадські Шевченківські читання, проведені у рамках загальнонаціональної акції «Шевченко закликає, Україна перемагає».

Як передає Укрінформ, про це повідомило видання «Емірати Сьогодні».

Як зауважив на початку ініціатор заходу Олег Копач, Шевченко – це національний символ українського народу, тому проведення Шевченківських читань у тяжку хвилину дає можливість українцям надихнутися силою шевченківського слова. Також він закликав читати не тільки поезію Шевченка, а й інші патріотичні вірші, які надихають до боротьби й перемоги.

Ведучий заходу та активіст української громади в ОАЕ Анатолій Глущенко зазначив, що ніколи ще Шевченківські читання не проводилися в такі тяжкі часи для рідної країни, разом із тим, поезія Шевченка є джерелом надії і стимулом до боротьби за вільну Україну вже понад 200 років. Тому цього року українці в ОАЕ також приєдналися до загальнонаціональної акції “Шевченко закликає, Україна перемагає!”, ініційованої уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем.

З промовою виступив віцеконсул України в Дубаї Тімур Рідванов, для якого це вже сьомі Шевченківські читання. Він зазначив, що сьогодні, як ніколи, важливо підняти дух українського народу, мобілізувати як українців, так і весь світ на боротьбу за територіальну цілісність України.

Розпочала читання уривком поеми «І мертвим, і живим, і ненародженим і землякам моїм в Україні і не в Україні моє дружнєє посланіє» Евеліна Кадієва, яка пережила перші дні обстрілів у бомбосховищах Києва, а тепер прилетіла до родичів в ОАЕ.

«Розрита могила», «Заповіт», «Сон» (У всякого своя доля), «Кавказ», «Тополя», «До Основ'яненка», поема «Марія», Шевченків переспів 43 псалма, у якому звучить молитва захисників народу до Бога перед ворожою загрозою, – кожен рядок, що прозвучав, був ніби про сьогоднішні події.

Найстаршому учаснику читань – Юрію Петровичу – 90 років. Твір Шевченка «Іван Підкова» в його виконанні нікого не залишив байдужим.

На читаннях були присутні також гості з Польщі, тож Шевченко пролунав і польською мовою у виконанні Якуба Клечара.

Читайте також: Представники УГКЦ відвідали українську громаду в ОАЕ

Дуже зворушливо прозвучала нова пісня на слова Шевченка, музику до якої написала композитор і співачка Ольга Бондаренко, а акомпанували їй її учні з Української школи в ОАЕ «Софія» та діти з України.

Ольга також є солісткою Ансамблю української пісні й танцю в ОАЕ «Червона калина». Разом із керівником ансамблю Крістіною Новиковою вони виконали неймовірно актуальні нині пісні «Молитва» Марії Шерифович в українському перекладі Ольги та «Заспіваймо пісню за Україну» Олександра Пономарьова.

Не тільки поезії Шевченка звучали на читаннях, також учасники читали патріотичні вірші Василя Симоненка, Ліни Костенко, Лесі Українки та інших поетів. 

Живе спілкування, обмін власноруч виготовленою українською символікою після читань, підтримка одне одного, – все це було як ніколи важливо й потрібно для нашої громади.

І справжнім відкриттям вечора стала авторка з України Ганна-Ангеліка Михайленко, яка у перші дні війни написала поезію «Птахи повертаються»:

«Птахи повертаються» (уривок)

Коли довкола страх і забуття,

Коли війна як вихор пронеслася,

Розгублені у надрах небуття

Нещасні люди – в них забрали щастя.

По світу розлетілись як птахи,

У крилах вітер, а в душі негода.

Далеко друзі, рідні... і жахи,

Та чи можлива нації свобода?

Солдати помирають кожен день,

Снаряди рвуться, кулемет стрекоче,

Під звуки гімну і серед пісень

Життя продовжить кожне серце хоче...

Ридають люди в тяготах війни,

Але ми сильні, нас не подолати.

Зімкнувши плечі, мами і сини

Ідуть країну разом захищати!

Ми мирні люди – любимо життя,

Ми сильні люди – прагнемо свободи!

І до кінця йдемо у майбуття –

Сміливо подолаємо негоди!

І як птахи злітатимось разом

На рідну землю, що полита кров’ю.

Думками, серцем станемо в розлом,

Війну і смерть зупинимо любов’ю!

І пролунає пісня за життя,

Наповнить крила радість і свобода!

Для України – світле майбуття

І небосхил. І сонячна погода…

Наприкінці заходу всі учасники разом заспівали гімн України, зі сльозами на очах, з молитвою в серці, вірою в перемогу та у відродження України!

Нагадаємо, вкраїнська школа в Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) «Софія» запросила дітей з України, які зараз не мають змоги навчатися, втратили зв’язок зі школою, перебувають поза за межами країни, віртуально приєднатися до заходів школи.

Фото: Євген Нечепоренко / «Емірати Сьогодні»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-