Голова Спілки українців у Португалії про компенсацію родині загиблого Гоменюка: Це справедливо

Голова Спілки українців у Португалії про компенсацію родині загиблого Гоменюка: Це справедливо

Укрінформ
Голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха назвав справедливим, хоча й запізнилим  рішення португальського уряду про виплату компенсації родині громадянина України Ігоря Гоменюка, у вбивстві якого звинувачують працівників міграційної служби.

Про це Садоха сказав у коментарі кореспонденту Укрінформу.

«Це справедливо, але це мусило б бути зроблене ще 9 місяців тому», - зазначив голова Спілки українців у Португалії.

Він додав, що розмір компенсації визначить обудсмен Португалії. Окрім того, за словами Садохи, раніше адвокат дружини загиблого Гоменюка вже подав до суду справу про компенсацію в один мільйон євро.

Голова Спілки українців у Португалії зауважив, що «з часу виявлення злочину щодо українця ніхто з високих урядовців не вибачився перед дружиною загиблого Ігора Гоменюка», яка, у свою чергу, «мусила заплатити більш ніж 2 тис євро, щоб привезти капсулу з прахом чоловіка на батьківщину».

Як зазначив Садоха, «під тиском громадськості, журналістів, політичних партій випадок із жорстоким вбивством Ігора Гоменюка трьома інспекторами міграційної служби набрав найвищого рівня політичного скандалу в Португалії».

«Позавчора (9 грудня – ред.) у відставку подала директор міграційної служби Христина Гатоеш. На наступний вівторок до парламенту викликають міністра внутрішніх справ, якого звинувачують у політичній відповідальності за те, що сталося (йдеться мова не тільки про вбивство, але й про спробу його приховати те, що сталося, керівниками правоохоронних служб)», - розповів голова Спілки українців у Португалії.

На думку Спілки українців у Португалії, відставка Гатоеш - правильний крок, адже вона є відповідальною за те, що сталося, і раніше визнала, що її підлеглі застосовували тортури до затриманих мігрантів. Садоха також додав: «Ще однією реакцією міністерства внутрішніх справ Португалії на подію є суттєва реструктуризація міграційної служби. Зокрема, розподіл функцій інспекторів, які відтепер не будуть мати поліційні повноваження (застосування сили і кайданків)».

Кірм того, зазначив Садоха, президент Португалії Марселу Ребелу ді Соза «висловив занепокоєння щодо можливих систематичних випадків застосування тортур щодо мігрантів працівниками міграційної служби».

Єдиний «умовний позитив» з цієї історії, на думку Садохи, - це те, що «все-таки в Португалії діє «четверта влада» (журналісти), які не дають таким випадкам бути забутими».

Також голова Спілки українців у Португалії зазначив на своїй Фейсбук-сторінці: «справа вбиства українця Ігора Гоменюка переросла у політичні партійні війни в Португалії. Завдання громадських організацій - не дати цьому випадку стати лише з’ясуванням політичних стосунків. Ми будемо добиватися реальних змін у ставленні до трудових мігрантів. Фобію про небезпеку від мігрантів потрібно побороти назавжди».

Як повідомляв Укрінформ, інцидент із українцем стався ще у березні 2020 року. Тоді 40-річного Ігоря Гоменюка затримали в аеропорту Лісабона за спробу в’їхати в країну без дійсної візи. Невдовзі він помер в ізоляторі після побиття співробітниками Служби у справах іноземців та кордонів Португалії (SEF). Трьох офіцерів SEF, причетних до інциденту, згодом затримали та висунули їм звинувачення у вбивстві.

Уряд Португалії проінформував 10 грудня, що португальська держава виплатить компенсацію родині громадянина України Ігоря Гоменюка. Про це повідомляло RTP із посиланням на заяву міністра внутрішніх справ Португалії Едуардо Кабріта з нагоди Міжнародного дня прав людини. Про рішення португальського уряду щодо виплати компенсації родині загиблого українця також повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Твіттері.

Розмір компенсації рада міністрів Португалії доручила визначити уповноваженому з прав людини. Кошти мають бути виплачені родині загиблого українця до початку судового процесу над співробітниками міграційної служби, яких обвинуватили у його смерті. Суд призначено на початок 2021 року.

Спілка українців у Португалії у квітні звернулася до міністра внутрішніх справ країни Едуардо Кабріто з проханням про об’єктивне розслідування вбивства українця в аеропорту Лісабона, в якому підозрюють працівників міграційної служби.

Українці в Португальській Республіці також заявили, що добиватимуться, аби розслідування вбивства українця в аеропорту Лісабона було справедливим.

У жовтні Спілка українців у Португалії виступила з ініціативою назвати центр тимчасового утримання мігрантів в аеропорту Лісабона ім’ям загиблого там українця Ігоря Гоменюка, у вбивстві якого звинувачують працівників міграційної служби. У спілці запропонували підписати відповідну петицію до парламенту Португалії.

Представник португальської Amnesty International Педро Нето зазначив, що інцидент з громадянином України - не поодинокий випадок, і раніше також траплялися ситуації неналежного поводження з іноземцями, що прибувають до Португалії. На його думку, для вирішення питання потрібно краще дбати про підготовку співробітників прикордонної служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-