Вбивство українця у Португалії: очільниця прикордонників подала у відставку на тлі скандалу

Вбивство українця у Португалії: очільниця прикордонників подала у відставку на тлі скандалу

Укрінформ
Глава Служби у справах іноземців та кордонів Португалії (SEF) Кріштіна Батоеш подала у відставку на тлі скандалу довкола загибелі українця в аеропорту Лісабона внаслідок побиття після затримання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Інцидент із українцем стався ще у березні 2020 року. Тоді 40-річного Ігоря Гоменюка затримали в аеропорту Лісабона за спробу в’їхати в країну без дійсної візи. Невдовзі він помер в ізоляторі. Трьох офіцерів SEF, причетних до інциденту, згодом затримали та висунули та їм звинувачення у вбивстві.

Питання знову почало обговорюватися після непідтверджених повідомлень про те, що SEF планувала встановити «тривожні кнопки» в центрах утримання. Правозахисники заявляють, що це неадекватна реакція на інцидент.

Читайте також: Португалія запроваджує комендантську годину через COVID-19

Зазначається, що останні декілька тижнів Гатоеш перебувала під тиском після того, як в інтерв'ю ЗМІ сказала, що загиблий в ізоляторі Лісабону громадянин України «явно зазнав катування».

В Міністерстві внутрішніх справ, якому підпорядкована SEF, повідомили, що керівник відомства Кріштіна Гатоеш «за власним бажанням» подала у відставку у рамках реформи, що має на меті більш чітко розділити поліцейські та адміністративні повноваження у питаннях взаємодії з мігрантами та мандрівниками, та використовувати «більш людяний і менш бюрократичний підхід».

Читайте також: Португалія заборонила поїздки всередині країни

В SEF наразі не відповіли, чи відставка Гатоеш пов’язана зі скандалом довкола смерті українця. В МВС від подальших коментарів відмовилися.

Представник португальської Amnesty International Педро Нето зазначив, що інцидент з громадянином України - не поодинокий випадок, і раніше також траплялися ситуації неналежного поводження з іноземцями, що прибувають до Португалії. На його думку, для вирішення питання потрібно краще дбати про підготовку співробітників прикордонної служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-