СКУ просить  Польщу припинити переслідувати українського активіста Купріяновича

СКУ просить Польщу припинити переслідувати українського активіста Купріяновича

Укрінформ
Світове українство звертається до правоохоронних органів Польщі із проханням припинити переслідування українського активіста Григорія Купріяновича.

Про це заявили у прес-службі Світового конгресу українців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Світовий конгрес українців стурбований тим, що окружна прокуратура міста Замостя Люблінського воєводства Польщі розпочала слідство проти історика, громадського активіста, співголови Спільної комісії уряду та національних і етнічних меншин у Польщі та голови Українського товариства Григорія Купріяновича після його виступу під час відкриття Сагринського меморіалу пам’яті”, - зазначили у СКУ.

В українській організації закликали владні структури Польщі “припинити всі дії проти д-ра Григорія Купріяновича, які тільки розпалюють ворожнечу між польським та українським народами”. “Світовий конгрес українців ще раз закликає український і польський народ до примирення щодо історичних ран, й відмовитися від дій, які допомагають Російській Федерації послабити існуючі між ними зв'язки задля відновлення контролю над обома суверенними державами”, - прокоментував президент СКУ Євген Чолій.

Читайте також: Купріянович прокоментував своє виключення з комітету ІНП Польщі

Як повідомлялося, Григорій Купріянович під час свого виступу 8 липня зазначив, зокрема, що у Сагрині в березні 1944 року польське підпілля вбило жителів села лише за те, що вони говорили українською мовою і були православного віросповідання. Наступного дня воєвода Люблінського воєводства Пшемислав Чарнек подав на Купріяновича заяву до місцевої прокуратури і до ІНП Польщі про підозру скоєння злочину у контексті висловлювань голови Українського товариства, які він назвав провокативними й антипольськими, а українців, які приїхали вшанувати жертви сагринської трагедії - націоналістами. На його переконання, Купріянович порушив закон, прирівнюючи вбивство в Сагрині до «вбивства 130 тис. поляків на Волині».

Прокурор відділу комісії з розслідування злочинів проти польського народу ІНП Польщі у Любліні на початку серпня прийняв рішення про відмову від ведення слідства у справі висловлювань Купріяновича у Сагрині. Водночас слідство у справі “публічного зневажання польського народу під час урочистостей в Сагрині головою Українського товариства у Любліні” розпочала окружна прокуратура міста Замосць.

На підтримку Купріяновича із закликом припинити його необгрунтоване переслідування висловилися, зокрема, глава МЗС України Павло Клімкін, українські громади з різних країн, Громадська рада при Львівській обласній державній адміністрації тощо.

Як відомо, в Україні та Польщі різне ставлення до подій на Волині та у Східній Галичині 1943-1944 років. Сейм Польщі назвав Волинську трагедію “геноцидом” польського народу, українські історики це заперечують. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі вважають, що в результаті етнічних чисток загинуло понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та до 20 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-