Українська студентка розповіла, чому обрала для навчання Польщу

Українська студентка розповіла, чому обрала для навчання Польщу

Укрінформ
За п'ять років навчання у Польщі жодного разу не чула про те, щоб хтось давав або вимагав хабар за залік чи екзамен. Тут це — неприпустимо.

Про це розповіла Gazeta.ua вінничанка Наталя Тарасюк, студентка Краківської гірничо-металургійної академії. Вона також закінчує магістратуру (спеціальність "Новітні матеріали та нанотехнологія") в Ягелонському університеті.

"Вирішила навчатися у Польщі, бо хотіла здобути якісну освіту. Коли чула про те, як прогнила українська система освіти — усвідомлювала, що вступивши до вітчизняного вишу, свою силу й потенціал марнуватиму на хвилювання і біль за несправедливі ситуації. Точно не на навчання. Я багато років готувалася, гарно вчилася, вивчала польську. І це дало відповідні результати - отримую соціальну стипендію і стипендію ректора для найкращих студентів", - розповідає вона.

Дівчина зазначила, що у Польщі є багато можливостей безкоштовного навчання. Крім того, у багатьох університетах можуть зробити знижку 50%, якщо в сім'ї скрутно з грошима.

"Варто тільки самому постаратися і не надіятися на посередників, договорняки, як це роблять в Україні. У Польщі є безліч конкурсів, стипендіальних програм та знижок на оплату навчання, саме для українців. Якщо ж вступити за ними не вдалося, будете вимушені платити від 1000 до 2500 євро за семестр (30 до 75 тис. грн). Ціна залежить від престижу вузу і від спеціальності, яку обрали. Найдорожчі: інформатика, міжнародні відносини та бізнес", - додає українка.

Студентка відзначила, що форма навчання в польських вузах відрізняється від українських.

"У нас є не тільки лекції (теорія) і семінари (презентація того, що зробив/зробила в проекті/лабораторії). Також навчальна програма включає у себе: заняття, де розв'язуються завдання, питання обговорені на лекції. Проекти - виконання власного міні-завдання під опікою викладачів та лабораторії - проведення дослідів. Якщо говорити про заліки і екзамени, то їхня форма проведення регулюється самим викладачем. Це може бути усний екзамен, або ж письмові тести. Залік ставлять за авторський проект і рапорт з нього", - розповідає вінничанка.

Також дівчина відзначила, що у Польщі модно вчитися, чого, на превеликий жаль, не можна сказати про Україну.

"У Польщі студенти хочуть вчитися виключно власними силами, ніхто не шукає блат і навіть не задумується про те, щоб комусь дати хабар за невивчений екзамен. Тут нікого не цікавить, звідки я і чи заможні у мене батьки. Найцінніше для викладачів — який у мене науковий потенціал. За 5 років навчання в двох університетах я жодного разу не чула, щоб хтось пропонував або брав хабар. Свідомих людей від цієї "традиції" нудить. Тут люди навчаються, а не протирають стільці, бо знають, що не буде жодного блату. Правда мали місце ситуації, коли викладачі загравали до студенток і останні легше складали екзамени. Але без негативного аспекту. Це суто людський фактор, ніхто нікого ні до чого не змушує", - додає Наталя.

Фото: Instagram Наталії Тарасюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-