У Стамбулі відбудуться Дні українського кіно

У Стамбулі відбудуться Дні українського кіно

Укрінформ
У Стамбулі з 14 по 22 грудня пройдуть Дні українського кіно. Програмою передбачено показ фільмів «Памфір», «Клондайк», «Захар Беркут», «Сторожова застава», «1944. Крим. Депортація».

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

«Сучасна українська кінематографія швидко розвивається і здобуває визнання на міжнародній арені. Багато українських стрічок виходять в прокат у світових кінотеатрах та знаходять свою аудиторію за межами країни. Приємно, що Туреччина не є винятком. Отож, ми раді повідомити, що з 14 по 22 грудня у Стамбулі відбудуться Дні українського кіно», - сказав у коментарі Укрінформу генеральний консул України в Стамбулі Роман Недільський.

Дипломат запросив усіх охочих до перегляду.

“Буде представлено найкращі здобутки сучасного українського кіномистецтва, зокрема такі фільми, як «Памфір», «Клондайк», «Захар Беркут», «Сторожова застава», «1944. Крим. Депортація» та ретроспективу класики українського кіно «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова. Впевнені, що це стане чудовою можливістю поглибити культурний обмін між країнами та показати унікальність української кінематографії турецькій аудиторії”, - розповів він про програму Днів українського кіно в Стамбулі.

Офіційна церемонія відкриття відбудеться ввечері 14 листопада кінопоказом фільму “Памфір” режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука, який був уперше презентований на 75-у Каннському кінофестивалі у травні 2022 року.

Кінострічка “Памфір” була учасницею багатьох міжнародних кінофестивалів, отримала головний приз міжнародного кінофестивалю в Каїрі, гран-прі Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», була названа у числі найкращих фільмів 2023 року за версією британського видання The Guardian.

Читайте також: «Памфір» визнали найкращим українським фільмом роком за версією «Золотої дзиґи»

Український пригодницький фільм-фентезі «Сторожова застава» знятий Юрієм Ковальовим за мотивами однойменного роману Володимира Рутківського та розповідає про сучасного школяра Вітька, який через загадковий портал часу потрапляє на тисячу років назад у минуле.

"Тіні забутих предків" - екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського. Поетична драма розповідає про велике кохання, яке розгортається у серці Карпат, на Гуцульщині, між представниками двох ворожих родів.

“Захар Беркут”, фільм режисерів Ахтема Сеітаблаєва і Джона Вінна за сценарієм Ярослава Войцешека і Річарда Роната, базується на основі однойменного твору Івана Франка. У роботі над фільмом взяла участь велика міжнародна акторська команда з України, США, Казахстану, Великобританії та Монголії.

“Клондайк” - сюжет стрічки розгортається у 2014 році на Донеччині навколо подружжя, яке чекає на народження первістка. Після появи озброєних чужинців головна героїня не хоче покидати рідний дім. Водночас її чоловік не приховує свого захопленого ставлення до "ополченців", у той час як брат жінки думає, як би він міг чинити опір.

Читайте також: Українська акторка Черкашина отримала нагороду за роль у «Клондайку» на кінофесті у США

«1944. Крим. Депортація» - документальний повнометражний фільм розповідає про страшні події 18 травня 1944 року, коли почалася примусова депортація кримських татар із Криму. Стрічка відтворює спогади літніх людей про те, як о п'ятій годині ранку їм дали 15 хвилин на збори та вивезли - кого на Урал, кого в Узбекистан. На той час їм було по 10-12 років.

Як повідомляв Укрінформ, з 15 по 17 грудня в кінотеатрі Casa del Cinema відбудуться "Дні українського кіно в Римі", організовані Державним агентством України з питань кіно та посольством України в Італії за підтримки міністерства закордонних справ України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-