В Україні покажуть 10 мультфільмів про жителів окупованих територій

В Україні покажуть 10 мультфільмів про жителів окупованих територій

Відео
Укрінформ
В Україні 2 квітня стартував показ соціального проєкту «Всі, хто хотіли, поїхали?».

Про це Укрінформу повідомили у Центрі прав людини ZMINA.

«У серії з десяти мультфільмів розкажуть про реальних людей, які з тих чи інших причин залишилися мешкати на тимчасово окупованих територіях в Криму і на сході України», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, починаючи з 2 квітня, мультфільми щотижня публікуватимуть на фейсбук-сторінці проєкту “Всі, хто хотіли, поїхали?”, сторінках Центру прав людини ZMINA та RealStoriesProduction, а також на сайті медіапартнера проєкту видання «Новое время».

За словами Єлизавети Сокуренко, журналіста Центру прав людини ZMINA та продюсера проєкту, фразу, що дала назву фільму, часто можна почути щодо мешканців тимчасово окупованих територій. Нібито кожен, хто з початком війни не покинули їх, мають проросійські погляди, підтримали «путіна» і так звану «русскую весну».

Читайте також: «Люди створюють історію»: презентували освітній ролик про Майдан

«А відтак їх можна вважати зрадниками, які свідомо зробили вибір між Україною та «русским миром» на користь останнього. Тож порушення їхніх прав, загрози їхнім життям, обстріли, відсутність гідних умов життя, презирство – це те, мовляв, на що вони заслуговують. У серії роликів ми розвінчуємо цей міф і показуємо реальних людей, які стоять за дискримінаційними ярликами «колаборанти», «сепаратисти» тощо», - коментує Сокуренко.

Рішення людей залишитися на окупованих територіях може сприйматися як політичний маніфест на користь країни-окупанта, хоча насправді це не завжди так, пояснює Альона Луньова, консультант фільму, правозахисник та менеджер з адвокації Центру прав людини ZMINA.

«Може здаватися, що дуже просто залишити все і поїхати з місця, яке вважаєш своїм домом. Це зовсім не так. І ми через історії наших героїв показуємо життєві обставини, через які багато наших співгромадян досі залишаються на окупованих територіях», - каже вона.

Читайте також: Фільм «Стоп-Земля» покажуть на кінофестивалі у Нью-Йорку

Зазначається, що історії для проєкту шукали за допомогою низки громадських організацій, які працюють у царині захисту прав внутрішньо переміщених осіб та мешканців тимчасово окупованих територій.

За словами режисера проєкту Ксенії Кравцової, майже всі мультфільми проєкту створені в різній техніці, зокрема мальованої класичної анімації, стоп моушен анімації, предметної анімації. Над ними як креативний продюсер та режисер анімації працювала Анастасія Фалілєєва, переможниця та учасниця міжнародних кінофестивалів, а також режисери анімації Родіон Шуб та Клим Климчук.

Читайте також: До проєктів-переможців конкурсу патріотичних серіалів зняли тизери

«Лише два з мультфільмів, які ми створили разом з художницею Алевтиною Кахідзе, намальовані нею в одному стилі. Один з них про маму Алевтини, Людмилу Андріївну, більш відому як Клубніку Андрїївну, про яку у Жданівці всі знали, що вона «бендеровка». Саме її історія надихнула нас на створення проєкту», – розповідає Кравцова.

Також у «Всі, хто хотіли, поїхали?» розкажуть історію Муміне Салієвої, правозахисниці, активістки ініціативи «Кримська солідарність» та координатора проєкту «Крымскоедетство».

Проєкт створено Центром прав людини ZMINA та студією RealStoriesProduction за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-