«Меч вікінгів» і казан германського короля: у Львові показали «Скарби Галичини»

«Меч вікінгів» і казан германського короля: у Львові показали «Скарби Галичини»

Фото
Укрінформ
У холі сесійної зали Львівської обласної ради представили експозицію з фондів Історико-краєзнавчого музею «Скарби Галичини» - майже 200 артефактів часів енеолітичних поселень.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради, передає Укрінформ.

«Експонати, які ми сьогодні маємо можливість оглядати, тут в стінах обласної ради, є унікальними свідченнями того, що Львівщина з давніх віків була центром розселення і активної діяльності різних народів. Зверніть увагу на «меч вікінга», на найстаріший кам’яний «смайлик», казан германського короля, на римський посуд та ще майже 200 артефактів – це речі, які знайшли, тут на Західній Україні, у нас під ногами», - зазначила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

Читайте також: Харківський музей запустив відеопроєкт з ексклюзивними історіями про експонати

На виставці екпонуються найцікавіші артефакти пам’яток часів енеолітичних поселень на горах Жупан та Лисівка, в урочищі Лазки поблизу Винників або могильник римського часу в Карові та ще десятки інших.

У Львівській обласній раді показали "Скарби Галичини" / Фото: ФБ-сторінка голови Львівської облради Ірини Гримак

Серед цих знахідок особливе місце посідає кам’яна плитка із зображенням солярного символу т. зв. «смайлик», яка стала справжнім символом міста Винники.

Загалом ці артефакти - предмети побуту, особисті речі, прикраси, монети, які використовували мешканці міста Львова у XIV – XVIIIст., - були знайдені під час археологічних досліджень у центральній частині міста.

Читайте також: На Рівненщину передали копію «Королевського Євангелія», написаного у 1401 році

За словами директора Історико-краєзнавчого музею Ігоря Тимця, найвизначнішим серед представлених знахідок є славнозвісний «меч вікінгів», який був переданий музею навесні 2019 року.

«З ним пов’язана цікава детективна історія: чорні археологи зробили спробу незаконно вивезти пам’ятку закордон, але цьому вдалося запобігти», - сказав Тимець.

Тепер меч перебуває на зберіганні в Історико-краєзнавчому музеї.

Як повідомляв Укрінформ, у Запоріжжі проходить підводна експедиція, під час якої археологи проводять обстеження затонулих кораблів різних епох з метою занесення їх до Реєстру нерухомих пам’яток України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-