Франківськ долучиться до створення документальної стрічки про Бандеру

Франківськ долучиться до створення документальної стрічки про Бандеру

Укрінформ
В Івано-Франківську міський голова Руслан Марцінків підписав меморандум про співпрацю з продюсером фільму «Я, Бандера» Олегом Щербиною.

Івано-Франківськ став третім містом після Хмельницього та Тернополя, яке готове виділити кошти на створення документальної стрічки про керівника ОУН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ім’я його (Бандери — ред.) знайоме багатьом, але ми мало знаємо, що саме зробила ця людина. Для нас найголовніша ідея – розповісти про Бандеру як про людину, про те, як він готував себе до самопожертви з дитинства. Ми хочемо, аби цей фільм в Україні побачила максимальна кількість людей, які б склали власну думку про цю людину, а не те, що нав’язували нам упродовж багатьох років», - зазначив Щербина.

Він зауважив, що подібний меморандум вже підписаний з мерами міст Хмельницького та Тернополя. Фільм планують знімати в Україні та в Німеччині, але виключно українським коштом. Тому вже найближчим часом ідею фільму представлять на відкритому конкурсі, який проводить Держкіно, додав продюсер.

Як наголосив Марцінківа, таке кіно зараз на часі.

“Можу багато розповідати про Степана Бандеру, бо довелось бути у Мюнхені і від його зятя дізнатися цікаві факти. Ось мало хто знає, що за кілька днів до смерті Бандері наснився сон про загибель. Коли командир служби безпеки запитав Бандеру, що його турбує, той зізнався, що куля його знайде найближчим часом. Так і сталося... Маловідомо, що Бандера був на зріст 162 см, мав проблему з ногами, а тому тренувався з дитинства. Хотілося, щоб такі факти були враховані у фільмі, бо, на жаль, ми ще не вміємо цікаво подавати матеріал про великих постатей, тому нам важливо підтримати такі фільми. Сподіваємось, що цей фільм стане в Україні явищем. …Особисто я відчуваю потребу цікавих фільмів і про Степана Бандеру, і про Тараса Шевченка, і про інших великих постатей в українській історії. …Їх потрібно створювати на сучасний манер і так, аби вони надихали молоде покоління на добрі справи для української держави», - розповів міський голова.

За його словами, місто готове скерувати на створення документальної стрічки про Бандеру до 400 тис. грн. Івано-Франківська обласна рада готова надати консультативну підтримку для творців фільму. Локації для зйомок фільму поки не визначено, але продюсер запевняє, що створення фільму розпочнуть з прикарпатського села Старий Угринів, де народився Степан Бандера.

Читайте також: Франківський Музей визвольної боротьби поповнився унікальними експонатами

Степан Бандера - український політичний діяч, один із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б (Організа́ція украї́нських націоналі́стів революці́йна (ОУНР, ОУН(р)); також — ОУН(б) («ОУН банде́рівська»), ОУНСД («ОУН самості́йників-держа́вників»).

Загинув 15 жовтня 1959 року у Мюнхені від отрути. 17 листопада 1961 р., німецькі судові органи проголосили, що вбивцею Степана Бандери є Богдан Сташинський за наказом Шелепіна і Хрущова. 20 січня 2010 року, «за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу», Президент України Віктор Ющенко присвоїв Бандері звання Герой України з удостоєнням ордена Держави (посмертно). Таке рішення викликало неоднозначну реакцію як в Україні, так і за її межами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-