Український культурний фонд дає 640 мільйонів на підтримку п'яти напрямків

Український культурний фонд дає 640 мільйонів на підтримку п'яти напрямків

Ексклюзив
Укрінформ
Український культурний фонд цього року буде підтримувати 5 напрямків, на що передбачено понад 640 млн грн.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла виконавчий директор структури Юлія Федів на полях Berlinale.

"У понеділок ми оголосили конкурс на 5 напрямків. Бюджет фонду цього року – 641 млн грн на підтримку проектів в усіх секторах культури та мистецтва, з них на підтримку проектів кіно - 400 млн, аудіовізуальний сектор найбільш затратний", - розповіла Федів.

Зокрема, Фонд буде підтримувати розробку сценаріїв, розвиток.

Велика увага буде надаватися підтримці освітніх проектів. За словами виконавчого директора, кошти є, але середовище, яке може їх використовувати на якісному рівні, "дуже вузьке". Отже є потреба у формуванні нового покоління, підвищення кваліфікації всіх категорій фахівців – і сценаристів, і продюсерів, і режисерів. Федів сподівається на те, що будуть розроблятися спільні тренінгові програми між українськими профільними вишами та іноземними, спільні освітні проекти в сфері аудіовізуального мистецтва.

Як і Держкіно, Фонд буде підтримувати продакшни і постпродакшни телепродукту, а також ігрового, неігрового та анімаційного кіно. "Сподіваємося, що на кінець року побачимо декілька прем'єр як суто українських, так і в ко-продукції", - мріє Федів.

Окрім того, Український культурний фонд продовжуватиме просування українського аудіовізуального сектору на міжнародній арені та в самій Україні, підтримку українських фестивалів, щоби вони запрошували до себе гостей з-за кордону; а також українських стендів на міжнародних фестивалях і кіноринках.

Що стосується Берлінського кінофестивалю Berlinale, Фонд фінансово долучився до створення стенду, надавши грант в розмірі 800 тис. грн на створення і на розробку, дизайн, решту - Держкіно та Асоціація. "Не соромно за витрачені кошти, насправді якісний стенд, притягує увагу, дуже успішний кейс в історії українського кіно", - оцінила результат Федів.

Стенд став місцем зустрічей та переговорів фахівців. Зокрема, в Берліні присутні цього року понад 70 українських продюсерів, які вели перемовини з іноземними партнерами. На переконання виконавчого директора Українського культурного фонду, було б чудово створювати спільні фонди, наприклад, українсько-німецький, або українсько-французький для підтримки ко-продукції між Україною та сильними країнами, які вже визнані на кіноринках і відіграють на них лідируючі позиції.

Федів також висловила сподівання, що спільна діяльність Українського культурного фонду, Мінкультури та Держкіно в 2019 році сприятиме тому, що на наступному Berlinale Україна буде мати не лише одну прем'єру (цього року це ко-продукція Польщі, України та Британії, стрічка "Містер Джонс", яка змагається за нагороду фестивалю), а кілька ко-продукцій і прем'єр фільмів за участю української сторони, в яких наша частка буде зростати.

Фото: Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-