Фестиваль

Фестиваль "Марія" зібрав акторів з понад десяти країн світу

Укрінформ
У Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка 4 жовтня розпочався 15-ий Міжнародний театральний фестиваль жіночих монодрам "Марія".

Про це розповіла на прес-конференції у четвер художній керівник фестивалю, народна артистка України Лариса Кадирова.

"Вже сьогодні на Камерній сцені імені Сергія Данченка глядач побачить Біруте Мар у моновиставі "Діти криги" (Литва), Олену Дудич - "Маргарита і Абульфаз" за Світланою Алексієвич (Україна), Матеуша Новака - "Спереду та позаду" (Польща)", - сказала Кадирова.

Як наголосив генеральний директор художній керівник театру Михайло Захаревич, Марія Заньковецька стверджувала в царській Росії українську мову, українське мистецтво і саму Україну. Фестиваль "Марія", присвячений Заньковецькій, теж допомагає нам ствердити в світі Україну. В цей нелегкий час для нашої держави, для українців фестиваль говорить про те, що ми були, є і будемо.

"Цей фестиваль нас познайомив з багатьма прекрасними виконавцями багатьох країн світу. Я дуже вдячний усім, хто приїздить сюди і створює мистецьку продукцію на нашій сцені", - зазначив Захаревич.

Головний режисер Дмитро Богомазов, своєю чергою, підкреслив, що "моновистави - це окремий світ, це окрема акторська каста".

"Вони беруть на себе відповідальність бути одному на сцені. Це інший театр, ніж коли грається сюжет з багатьма акторами", - сказав Богомазов.

Читайте також: Show must go on: Житомирський театр відкриває ювілейний сезон

Як зазначалося, в програмі фестивалю заплановані науково-мистецька конференція "Діалог культур" та круглий стіл "Полілог діячів театральної культури". Відбудуться презентації книг "Ганна Борисоглібська" Валерія Гайдабури, "Степан Олійник. Вибрані твори", упорядник Богдан Сушевський, "Театр чудес. Мігель де Сервантес", упорядники Дмитро Дроздовський, Ірина Батько-Ступка, "Театр, де розбиваються серця" та "Українська драма. Епізоди" Олега Вергеліса, альбому "Історія фестивалю "Марія" у світлинах" Марека Сендека. Будуть репрезентовані виставки "Марія" (з фондів Музею М. Заньковецької), "Франківчанки Галина Яблонська та Лариса Кадирова" (з фондів музею театру ім. І. Франка), "Обличчя дитини" (презентує "Вітальня на Дворянській" при підтримці Культурно-ділового центру "Рубаненко і партнери»", м. Харків).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-