Літературна премія

Літературна премія "Воїн світла" назвала переможців

Фото
Укрінформ
Вручення Міжнародної літературної премії "Воїн світла" відбулося у Києві, біля пам'ятника Михайлу Жизневському. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Три роки тому Київська організація Національної спілки письменників України разом з опозиційною Спілкою білоруських письменників заснували премію "Воїн світла" пам'яті Михайла Жизневського. Ця премія вручається щороку на день народження Михайла Жизневського. Нею відзначаються кращі прозові твори, написані білоруською і українською мовами, в яких є сильний, благородний герой, що відстоює ідеали свободи, справедливості і гуманізму. В цьому році премія вручається українському письменнику Артему Чеху, який воював на Донбасі, за щоденник про війну "Точка нуль" і письменнику з Білорусі, з Гродна, Валентину Дубатовці, який написав повість "Чужий" про Другу світову війну, але в нерадянському потрактуванні. В ній активний герой діє нестандартно, не за плакатами соцреалізму", - сказав під час церемонії голова Київської організації НСПУ Володимир Даниленко.

Він підкреслив, що премія зорієнтована на виховання повноцінного покоління, здатного відстоювати свої принципи, захищати свою країну. А також нагадав, що Михайло Жизневський одним з перших загинув під час Революції Гідності, коли відбувалося протистояння між силовими структурами і повсталим народом. 

Даниленко також уточнив, що кращі твори визначали дві команди журі, до яких входили досвідчені прозаїки, - білоруська й українська. 

Премії вручав командир Грузинського легіону Мамука Мамулашвілі.

"Ми стоїмо на історичному місці, де загинув один з героїв Майдану. Ці люди зробили все, що в їхніх силах, щоб підтримати незалежність України і прагнення українців бути вільними. Але слово має не меншу силу, ніж вистріл із автомата", - підкреслив Мамулашвілі.  

Як зазначив Валентин Дубоватка, для нього місце, де загинув Герой з Білорусі, - сакральне. 

"Бути тут, де людина з Білорусі боролася за вільну Україну, тим самим відстоюючи і  вільну Білорусь, якої ще нема, - це дуже почесно і водночас болісно, бо в Білорусі люди, які борються за незалежну державу, - чужі, непотрібні", - сказав він.

За словами Чеха, приємно і несподівано отримати премію "Воїн світла", яка взагалі є першою в його житті.  

Читайте також: Кокотюха розповів про продовження роману "Червоний"

"Моя книжка - ніби продовження тієї справи, яку ми починали всі разом тут кілька років тому. А зараз хлопці, які воюють на сході, не розуміють, що відбувається тут, в Україні. Їм здається, що тут боротьба закінчилася, хоча насправді ні", - зазначив Чех. 

Про свою книжку він додав, що насправді це не щоденник, а скоріше нариси про службу, про тих хлопців, які поруч з ним воювали на сході. І здебільшого це реальні герої. 

Церемонія вручення літературної премії "Воїн світла" / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-