"Київський тиждень критики" покаже найцікавіші фільми року

Укрінформ
У столиці 26-29 жовтня вперше проходитиме фестиваль "Київський тиждень критики", в ролі кураторів якого є українські кінокритики, що включили в програму 4 фільми з лайн-апів головних європейських кінофестивалів цього року.

Про це заявив на прес-конференції генеральний директор компанії "Артхаус Трафік", ініціатор фестивалю Денис Іванов, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Сьогодні увечері відбудеться відкриття "Київського тижня критики", який проходитиме впродовж 4-х днів в кінотеатрі "Жовтень". Кураторами фестивальної програми цього року стали кінокритики Дар’я Бадьор, Надія Заварова, Олександр Гусєв, Станіслав Битюцький. Ідея проекту виникла давно, і вона проста - довірити українським кінокритикам формування концепції та програми фестивалю, а також спонукати до інтелектуальної дискусії, оскільки так сталося, що кіно зараз оцінюється як частина кіноринку або модних брендів, а кінофоруми нагадують ярмарки. Ми хочемо поставити церкву посеред села, тобто зробити кіно головним елементом кінофестивалю", - підкреслив Іванов. 

Він також зазначив, що ця подія буде розвиватися, і нинішній "Київський тиждень критики" - лише перший крок до майбутнього кінофестивалю. 

"Мені дуже не вистачає справжнього Київського кінофестивалю, в якому кіно було б на першому місці, а політика і те, як кіно продається, - на другому. І саме кінофестивалю на Подолі", - сказав гендиректор "Артхаус Трафіка". 

Як зазначила кінокритик Дар’я Бадьор, призів на "Київському тижні критики" немає, а є просто відбір. Ідея - показати найцікавіші фільми за рік, які не були в українському прокаті.

Тож глядачі мають змогу побачити фільм Софії Копполи "Фатальна спокуса", українська прем'єра якого відбулася на Одеському кінофестивалі; стрічку Кантеміра Балагова "Тіснява" - єдина з 4-х, яка буде в українському прокаті, її вперше показали у програмі "Особливий погляд" Каннського кінофестивалю і нагородили премією міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI; фільм індійського режисера Санала Кумара "Сексуальна Дурга" - суміш хоррора та роуд-муві, - нагороджений головним призом Роттердамського кінофестивалю; також з програми Роттердамського фестивалю відібрали фільм "Король" Найлза Аттали.

За словами кінокритиків, "Фатальна спокуса" - один з найголовніших американських фільмів цього року, "Тіснява" майстерно відтворює атмосферу Росії кінця 1990-х, "Сексуальна Дурга" порадує всіх шанувальників індійського кіно і водночас приємно здивує тих, кому ненависне те, що зазвичай розуміють під цим словосполученням, а "Король" - це найавангардніший фільм цього фестивалю, він увібрав у себе всі тенденції арт-кіно останнього десятиріччя. 

"Коли ми відбирали ці фільми, ми прагнули показати те, що відбувається в світовому кіно, які є тренди. І цей проект також є освітнім проектом для нас, для кіноіндустрії. Дуже важливо залучати до нього студентів, кінематографістів", - сказав Станіслав Битюцький.

Тож ранкові покази в кінотеатрі "Жовтень" призначені для студентів та преси і будуть безкоштовними за попередньою реєстрацією на сайті фестивалю. На вечірні сеанси відкрито продаж квитків. Після кожного показу на глядачів чекає обговорення фільму з кінокритиком. 

Читайте також: Відомий режисер зняв стрічку про українського танцівника

На прес-конференції також торкнулися теми залучення українських кінокритиків до процесу відбору фільмів на престижних міжнародних кінофестивалях.

"Коли українські фільми хочуть подаватися на фестиваль класу "А", ми не бачимо там українських кінокритиків - щоб вони відбирали фільми з різних країн. І це велика проблема. Зате досить багато впливових російських кінокритиків відбирають картини для Венеції, для Канн, Роттердама, Локарно і Рима. У них є зв'язки, контакти, яких у наших кінокритиків немає. І ця ситуація теж має бути виправлена, бо саме через це ми завжди будемо на другому місці після російських фільмів. Тож важливо, щоб українські кінокритики стали кураторами не тільки українських кінофестивалів, а могли інтегруватися в світовий контекст, щоб наша країна мала свій голос у тому середовищі", - сказав Іванов. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-