У Держкомтелерадіо визначили лауреатів премії імені Лесі Українки

У Держкомтелерадіо визначили лауреатів премії імені Лесі Українки

Укрінформ
Комітет Держкомтелерадіо з присудження Премії Кабінету міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва  визначив лауреатів за 2016 рік.

Про це повідомляється на Урядовому порталі.

"Шляхом таємного голосування лауреатами премії визначено письменницю Ганну Чубач (книга «Малюємо, читаємо, пишемо», видавництво «Букрек»), художника-графіка Арсена Джанік’яна за художнє оформлення 5 казкових повістей про Мері Поппінс англійської письменниці Памели Треверс (видавництво «Рідна мова»)", - йдеться у повідомленні.

Також лауреатом став творчий колектив художнього фільму «Трубач»  (кінокомпанія «Укркіно») у складі автора сценарію Анастасії Матешко, режисера-постановника Анатолія Матешка, оператора-постановника Юрія Короля, акторів Леоніда Шевченка та Римми Зюбіної.

У номінації «Театральні вистави для дітей та юнацтва» премію вирішено цього року не присуджувати.

"Всього на здобуття премії  було подано 43 роботи тридцяти двох номінантів. 18 робіт надійшло у номінацію «Літературні твори для дітей та юнацтва», 19 - у номінацію «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва», 4 - у номінацію «Театральні вистави для дітей та юнацтва» та 2 - у номінацію «Кінотвори для дітей та юнацтва" , - зазначають у Держкомтелерадіо.

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак наголосив, що конкурс на здобуття Премії Кабінету міністрів України ім. Л.Українки має мету заохотити митців створювати твори для дітей та юнацтва і водночас вшанувати нашу видатну поетесу, уславлену доньку українського народу Лесю Українку.  

«Усі подані на розгляд Комітету твори спрямовані на виховання підростаючого покоління у дусі національної гідності, любові до родини і Батьківщини, національних традицій, рідної мови», - сказав він.

Довідково: Ганна Чубач - автор близько 60 книжок для дорослих і дітей, понад 300 ліричних пісень, музичної абетки «Алфавітні усмішки», композитором якої є Олександр Білаш, музичної казки «Пані Киця» та багатьох ілюстрованих оригінальних абеток. Її вірші вже понад 15 років використовуються як навчальний матеріал у підручниках шкіл України. Ганна Чубач - лауреат всеукраїнських літературних премій імені Павла Усенка, Марусі Чурай, С. Гулака-Артемовського та міжнародної премії «Дружба». Вірші поетеси перекладено російською, англійською, німецькою, чеською, болгарською, угорською, монгольською та іншими мовами.

Арсен Джанік’ян -  член Національної спілки художників України, член Спілки дизайнерів України, учасник обласних, республіканських і міжнародних художніх виставок. Книжковою графікою займається з 1990 року. Співпрацював з багатьма українськими видавництвами, створив чимало прекрасних ілюстрацій до дитячих книжок: «Казки» М. Слабошпицького (2006), «Павутиння Шарлотти» Е.Б. Вайт (2009), «Подорож Голубої Стріли» та «Пригоди Цибуліно» Джанні Родарі (2010), «Пеппі Довгапанчоха» та «Малий Карлсон, що живе на даху» А. Ліндгрен (2012-2013) та ін.

Дитячий фільм «Трубач», створений 2014 року  відомим українським актором і режисером Анатолієм Матешком за сценарієм Анастасії Матешко, з успіхом пройшов екранами України, здобув позитивні відгуки у ЗМІ. Покладена в його основу історія юного музиканта дала змогу його авторам створити захоплюючий фільм-мюзикл. Головну роль у фільмі зіграв непрофесійний актор Леонід Шевченко. Зараз йому 17 років. Він закінчив Київську Гімназію біотехнологій і вступив до Інституту біології КНУ імені Тараса Шевченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-