Туреччина закликала росію негайно звільнити Джелялова та інших ув’язнених кримських татар

Туреччина закликала росію негайно звільнити Джелялова та інших ув’язнених кримських татар

Укрінформ
Анкара виступає за відновлення територіальної цілісності України у кордонах з Кримом та іншими окупованими територіями. росія повинна негайно звільнити ув’язнених кримських татар, зокрема заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова.

Про це під час першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи заявив у Загребі спікер Великих національних зборів Туреччини Мустафа Шентоп, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми хочемо висловити стійку підтримку територіальній цілісності України разом з Кримом та іншими анексованими регіонами”,- заявив Шентоп.

Він підкреслив, що Крим – це батьківщина близьких турецькому народові кримських татар. Відтак, тема півострова, крім безпекових та економічних аспектів, важлива для Анкари через родинні зв'язки.

“Ми не визнаватимемо анексію Криму і на всіх платформах підтримуватимемо українську цілісність і наших братів-кримських татар”,- наголосив Шентоп.

За його словами, ООН не може вирішити проблему російської агресії проти України. Відтак, це є показником потреби реформ в цій міжнародній організації. У цьому контексті він зауважив, що світ - це не лише п’ять членів Ради Безпеки ООН.

Шентоп під час свого виступу звернув увагу на позбавлення росією свободи кримських татар, зокрема заступника кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джелялова.

Читайте також: Справи проти Джелялова та братів Ахтемових на 100% сфабрикованіправозахисниця

“Це те, що потребує реакції. Ми сподіваємося, що ці люди будуть звільнені якомога швидше”,- наголосив він.

Шентоп підкреслив, що Туреччина відкидає усі незаконні рішення росії щодо нещодавньої анексії чотирьох окупованих регіонів України.

Спікер турецького парламенту підкреслив, що Анкара сподівається: мир в Україні наступить після повного відновлення Україною територіальної цілісності.

Як зауважив спікер Великих національних зборів Туреччини, коли дозволять умови треба буде перейти до дипломатичних переговорів. При цьому він застеріг, що переговори не обов’язково означають компроміс, а закріплення дипломатією досягнень на полі.

“Ми готові cтати посередником в цьому процесі”,- констатував Шентоп.

Читайте також: Незаконні вироки Джелялову і братам Ахтемовим: дані на кримського «суддю» передадуть РНБО

Як повідомляв Укрінформ, "суд" у тимчасово окупованому російською федерацією Криму засудив першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та кримськотатарських активістів Асана й Азіза Ахтемових до 17, 15 та 13 років колонії суворого режиму відповідно. Їм також призначено великі штрафи.

25 жовтня у хорватському Загребі проходить перший парламентський саміт міжнародної Кримської платформи. У заході беруть участь делегації з понад 50 країн та інституцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-