Справи проти Джелялова та братів Ахтемових на 100% сфабриковані – правозахисниця

Справи проти Джелялова та братів Ахтемових на 100% сфабриковані – правозахисниця

Укрінформ
Стосовно підсудних та свідків у справі першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла (Джелялова) та братів Ахтемових застосовували тортури, також заслуховували засекречених свідків.

Про це під час пресконференції в Укрінформі розповіла голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

"Якщо цю справу детально проаналізувати, видно, що вона на 100 відсотків сфабрикована", - зазначила Печончик.

За словами правозахисниці, в основу обвинувачення лягли покази, які були вибиті із застосуванням тортур.

Читайте також: Чубаров про вирок Джелялу: рф намагається залякати кримське суспільство

"Особливо жорстокими тортури були стосовно Асана Ахтемова, та й стосовно інших обвинувачуваних також. Під час судового слідства з’ясувалося, що тортури застосовувалися не тільки до підсудних, але й до свідків. Реакція "суддів" на ці повідомлення про тортури була ідентичною: вони проігнорували і їх нічого не дивувало", - повідомила правозахисниця.

По-друге, у "справі" заслуховували покази "засекречених свідків". Це люди, які виступали дистанційно, з використанням трансформаторів голосів, їхні дані невідомі.

"Вони надавали покази проти обвинувачених, але "пливли" на уточнюючих питаннях, пов’язаних із перевіркою та уточненням показів", - розповіла Печончик.

За її словами, не можна говорити і про неупередженість і безсторонність "суддів" у цій справі.

Читайте також: «Суду» не надали реальних доказів вини Джеляловадружина політв'язня

"До складу колегії увійшло два "судді", а саме Віктор Зіньков і Сергій Погребняк, які розшукуються правоохоронними органами України за звинуваченнями у державній зраді. Ще один "суддя" — Олексій Козирєв, який переїхав до Криму з росії і судить кримчан, порушуючи принципи міжнародного гуманітарного права", - наголосила правозахисниця.

Раніше дружина Нарімана Джеляла Левіза заявила, що під час слідства "суду" не надали доказів вини її чоловіка та братів Ахтемових.

Як повідомляв Укрінформ, у Криму “суд” держави-окупанта засудив Нарімана Джеляла та братів Асана і Азіза Ахтемових до 17, 15 і 13 років колонії суворого режиму відповідно. Усім призначені також великі штрафи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-