Кримчани не можуть втекти від мобілізації, їх не пускають до сусідніх країн - Чубаров

Кримчани не можуть втекти від мобілізації, їх не пускають до сусідніх країн - Чубаров

Укрінформ
Труднощі з виїздом за межі росії насильно мобілізованих кримчан ускладнює гуманітарну катастрофу на анексованому півострові, бо вони змушені повертатися в окупаційне пекло.

Про це у Фейсбуці повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає Укрінформ.

«Гуманітарна катастрофа, викликана проведенням росією, країною - окупантом, «часткової» мобілізації, яку вона незаконно проводить і на тимчасово окупованих територіях, та за яку практично всі чоловіки - громадяни України відповідного віку, які проживають у тимчасово окупованому Криму, насильно заганяються в російську армію, ускладняється наявністю в деяких країнах, що межують з рф, формальних перешкод, які не дозволять сотням мешканцям Криму - громадянам України та членам їхніх сімей, в'їхати на їхню територію та знайти там тимчасовий притулок»,- написав Чубаров.

За його словами, складається вкрай неприємна ситуація, коли громадяни України - жителі окупованого Криму вже майже вирвалися за межі росії, але їх зупиняють на в'їзді до сусідньої країни, де на них чекав би порятунок. Відтак, люди знову змушені повертатися до російського окупаційного пекла, де їх насильно заженуть до російської армії.

Читайте також: Кримчанам заборонили виїзд з півострова без дозволу військкомату

Як повідомляв Укрінформ, у Меджлісі кримськотатарського народу закликали всіх мешканців тимчасово окупованого Криму розпочати на центральній площі Сімферополя безстрокову акцію протесту проти незаконної мобілізації до армії рф.

У зверненні наголошується, що проведення російською окупаційною адміністрацією примусової мобілізації жителів тимчасово окупованого Криму в армію держави-окупанта є грубим порушенням Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни, стаття 51 якої вказує: «Держава, що окупує, не може примушувати осіб, що перебувають під її опікою, служити в її збройних або допоміжних силах. Будь-який тиск чи пропаганда на користь добровільного вступу до армії забороняється».

Читайте також: Президент закликав жителів тимчасово окупованих територій уникати мобілізації

У Меджлісі зазначили, що виходять з того, що ніхто з жителів Криму не може і не повинен стати співучасником міжнародного злочину, що вчиняють російські загарбники, які захопили Крим.

У представництві Президента України в Криму оприлюднили алгоритм дій для кримчан, яких може торкнутися мобілізації до армії росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-