У Меджлісі закликали кримчан вийти на протест через мобілізацію до росармії

У Меджлісі закликали кримчан вийти на протест через мобілізацію до росармії

Укрінформ
У Меджлісі кримськотатарського народу закликали всіх мешканців тимчасово окупованого Криму розпочати на центральній площі Сімферополя безстрокову акцію протесту проти незаконної мобілізації до армії рф.

Як передає Укрінформ, відповідне звернення президії Меджлісу кримськотатарського народу розмістив у Фейсбуці голова Меджлісу Рефат Чубаров.

У зверненні наголошується, що проведення російською окупаційною адміністрацією примусової мобілізації жителів тимчасово окупованого Криму в армію держави-окупанта є грубим порушенням Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни, стаття 51 якої вказує: «Держава, що окупує, не може примушувати осіб, що перебувають під її опікою, служити в її збройних або допоміжних силах. Будь-який тиск чи пропаганда на користь добровільного вступу до армії забороняється».

Читайте також: Кримських татар примусово доправляють до військкоматів на окупованому півострові

Окрім того, у зверненні йдеться, що злочинний характер мобілізаційних дій влади рф у Криму посилюється тим, що всі жителі Криму, які постійно проживали на півострові станом на 27 лютого 2014 року, всупереч їх примусовій паспортизації є громадянами України. Масова мобілізація жителів Криму, що розпочалася 21 вересня 2022 року по всій території півострова, свідчить, що окупанти ще до цього в прихованій формі провели заходи, аби змусити кримчан служити у армії рф.

Аналіз даних про мобілізацію мешканців Криму упродовж 22 вересня свідчить, що у списках мобілізованих переважають кримські татари. Це, як зазначають у президії Меджлісу, вказує на намір щодо цілеспрямованого знищення дорослого чоловічого населення корінного кримськотатарського народу.

Окрім того, як повідомили представникам Меджлісу кримчани, загарбники діють у відверто грубій, насильницькій і принижуючій гідність людини формі, виконуючи заходи із мобілізації.

«Очевидно, що російська окупаційна адміністрація Криму має на меті придушення волі жителів Криму до захисту своїх невід'ємних прав і, перш за все, права на життя, а також до вчинення ними опору злочинним діям російської окупаційної влади», - йдеться в зверненні.

У зв’язку з цим Меджліс кримськотатарського народу закликає всіх мешканців Криму – громадян України виступити проти незаконної та злочинної мобілізації до збройних сил рф.

«Закликаємо всіх мешканців тимчасово окупованого Криму розпочати безстрокову акцію протесту проти незаконної та злочинної мобілізації жителів Криму - громадян України у збройні сили російської федерації на Центральній площі міста Сімферополя у наступні дні та час: вихідні дні (субота, неділя) – о 12.00; - робочі дні – о 17.00», - йдеться в заяві.

У Меджлісі зазначили, що виходять з того, що ніхто з жителів Криму не може і не повинен стати співучасником міжнародного злочину, що вчиняють російські загарбники, які захопили Крим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-