В Україні розробили алгоритм дій для кримчан, яких рф може мобілізувати

В Україні розробили алгоритм дій для кримчан, яких рф може мобілізувати

Укрінформ
Уникати особистого отримання повісток, за можливості залишити півострів, в жодному разі не йти до підконтрольних рф військкоматів - цих та інших порад слід дотримуватися українцям, яким загрожує мобілізація в Криму.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Представництво Президента України в АР Крим.

"У консультаціях із адвокатами та правозахисниками ми намагалися розробити алгоритм дій для наших громадян в АРК та м. Севастополь, який може допомогти зберегти життя та не стати тими, хто виконуватиме злочинні накази, не стати гарматним м’ясом для імперії", - зазначили у представництві.

Отже, громадянам України в Криму, яким загрожує мобілізація до армії рф, радять уникати особистого отримання повісток і дзвінків з окупаційних «військкоматів».

Варто видалити російські мобільні додатки з надання адмінпослуг, адже сповіщення про мобілізацію можуть надходити на них.

Окрім того, краще негайно залишити територію окупованого Криму та рф – виїхати в будь-яку країну, в яку вдасться. При цьому слід перевірити, чи на момент виїзду на шляху немає блокпостів, чи не заблокований виїзд через "кримський міст".

"Якщо ж виїхати не вийшло, але є змога заховатися на території рф, то слід діяти обережно, бо на вулицях російських міст встановлені камери відеоспостереження із системою розпізнавання облич", - попереджають фахівці.

Вони радять кримчанам, яким не вдалося виїхати, змінити місце проживання та не повідомляти про нове місце нікому і ніяким способом, не відчиняти двері незнайомим.

Якщо повістку таки вручили, в жодному разі не можна йти до військкомату, бо звідти одразу відправлять на війну. Краще спробувати знову зникнути, захворіти.

Варто перевірити в себе перелік захворювань або травм, які згідно з російським законодавством дозволять уникнути мобілізації чи принаймні відтермінувати її – так є шанс не пройти медкомісію (перелік хвороб дивіться в додатку до положення про воєнно-лікарську експертизу, затверджену постановою держдуми рф № 565 4 липня 2013 р.).

Читайте також: У Меджлісі закликали кримчан вийти на протест через мобілізацію до росармії

У випадку, якщо з вами вийшли на зв'язок, не відмовляйтеся в розмові від виконання так званого «військового обов'язку», а обґрунтуйте причини, чому ви не можете поки приїхати у військкомат чи служити. Наприклад, постійний догляд за близькими з неналежним станом здоров’я, утримання чотирьох і більше дітей до 16 років тощо.

Якщо не вдалося уникнути мобілізації, слід здатися в полон Українській армії.

У Представництві Президента наголошують, що це - єдиний вихід, аби зберегти життя, адже Україна дотримується норм міжнародного права та Женевських конвенцій. Щоб здатися в полон, слід зателефонувати за номерами: +38 066 580 34 98; +38 093 119 29 84.

У відомстві наполягають, що в жодному разі не можна виконувати незаконних злочинних наказів, які можуть призвести до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури. Такі дії будуть кваліфіковані як міжнародні злочини без термінів давності, тож рано чи пізно все одно доведеться понести відповідальність, передбачену законодавством України та міжнародним правом.

Читайте також: Кримських татар примусово доправляють до військкоматів на окупованому півострові

Слід повідомляти спеціальні органи України про розташування ворожих військ, штабів, частин та їхні пересування у спеціальні боти – https://t.me/evorog_bot, https://t.me/krymbavovna_bot або https://t.me/stop_russian_war_bot.

У представництві Президента наголошують: якщо ви добровільно приєднаєтеся до збройних сил рф і візьмете участь у війні з Україною, такі дії будуть розглядатись як злочин за національним законодавством України – до 15 років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, за словами голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, в Криму російські загарбники готуються до тотальної мобілізації.

президент росії володимир путін у відеозверненні повідомив, що підписав указ про часткову мобілізацію. Заходи щодо реалізації указу розпочалися з 21 вересня, а міністр оборони росії Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації будуть призвані 300 тисяч резервістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-