Джапарова розповіла в ООН про порушення прав кримських татар на окупованому півострові

Джапарова розповіла в ООН про порушення прав кримських татар на окупованому півострові

Фото
Укрінформ
У кремлі не шкодують зусиль, аби позбавити кримських татар ідентичності.

Про це перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила під час панелі «Міжнародне десятиріччя мов корінних народів 2022-2032» 21-ї сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів, повідомляє Укрінформ із посиланням на сторінку Джапарової у Фейсбуці.

За словами Джапарової, вона поінформувала про ситуацію щодо повномасштабного вторгнення росії в Україну, а також привернула увагу до кричущих порушень міжнародного права, прав та свобод представників кримськотатарського народу на тимчасово окупованій території Криму та Севастополя.

Читайте також: Із СІЗО Новочеркаська у росії в невідомому напрямку етапують кримських татар

«З 2014 року Кремль не шкодує зусиль аби позбавити нас нашої ідентичності, знищити нашу спадщину, культуру, традиції, рідну мову, стерти нашу історію і, зрештою, стерти народ як такий», - заявила Джапарова.

Вона наголосила, що мова є одним з елементів кримськотатарської культури, який російські загарбники в Криму постійно обмежують, утискають та хочуть повністю ліквідувати.

За її словами, загарбники в Криму суттєво обмежили використання кримськотатарської мови, у тому числі зменшивши можливості молодих людей здобувати освіту рідною мовою.

Перша заступниця глави МЗС зазначила, що до тимчасової окупації на початку 2014 року в кримських школах було 384 класи, де діти вивчали кримськотатарську мову як предмет. Зараз ця кількість становить менш ніж 120.

Читайте також: рф влаштувала у Криму примусову мобілізацію чоловіків на війну з Україною

Вона також повідомила про кроки українського уряду щодо підтримки кримськотатарської мови: повернення кримськотатарського алфавіту до версії, яка використовувалася до 1939 року (латиниця) та ухвалення Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки.

«Та, звісно, про історичний закон про корінні народи, якими офіційно визнано караїмів, кримчаків та кримських татар, поданого Президентом Володимир Зеленський до парламенту напередодні саміту Кримської платформи», - заявила Джапарова.

Вона також наголосила на ігноруванні рф відповідних рішень Міжнародного суду ООН, зокрема рішення про скасування заборони на роботу Меджлісу. Керівникам цього вищого представницького та виконавчого органу кримських татар або забороняють в'їзд до Криму, або запроторюють за ґрати.

«Для рф давно стала нормою практика політичного переслідування в Криму всіх, хто має мужність протистояти окупації півострова. Наріман Джелялов в ув’язненні вже понад 230 днів за безпідставними звинуваченнями», - зазначила перша заступниця міністра.

Читайте також: З початку окупації в Криму релігійних організацій стало вдвічі менше, а парафій ПЦУ вшестеро

Джапарова закликала міжнародну спільноту активніше підтримувати зусилля із захисту прав корінних народів, засудити агресію росії проти України та посилити тиск на росію, аби примусити її припинити збройну агресію проти України та звільнити тимчасово окуповані території.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2021 року Кабінет Міністрів схвалив концепцію розвитку кримськотатарської мови з метою покращення законодавчого, інституційного, фінансового та інформаційного підґрунтя для розвитку як мови одного з корінних народів України.

Фото: Emine Dzheppar, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-