рф влаштувала у Криму примусову мобілізацію чоловіків на війну з Україною

рф влаштувала у Криму примусову мобілізацію чоловіків на війну з Україною

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму відбувається примусова мобілізація чоловіків для участі у війні з Україною.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова написала у Телеграмі.

За її словами, “традиційно призовна кампанія на півострові має стартувати у квітні, але вже на 29 березня у Сімферополі заплановано проведення інструкторсько-методичних зборів із головами призовних комісій, військовими комісарами районів та іншими посадовими особами та персоналом, які залучені до призовної кампанії”.

“Кримчани вже активно отримують повістки. Аби уникнути злочинних наказів, чоловіки призовного віку намагаються виїхати з території півострова через рф, оскільки дорога на материкову частину України закрита”, - зазначила омбудсман.

За словами Денісової, “серед тих, кого силоміць відправляють на війну з Україною, є і кримські татари, які не можуть скласти зброю через погрози застосування сили до їх рідних”.

“Примусова мобілізація заборонена міжнародним гуманітарним правом, статтею 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняється окупаційній державі змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах”, - заявила уповноважена.

Денісова закликала світову спільноту відреагувати на цей факт для посилення санкційного тиску на рф для звільнення всієї території України від загарбницьких військ та деокупації територій.

Як повідомляв Укрінформ, президент рф путін 24 лютого оголосив про широкомасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-