У Раді Європи закликають припинити переслідування кримських татар

У Раді Європи закликають припинити переслідування кримських татар

Заява
Укрінформ
У Раді Європи закликали припинити переслідування кримських татар в тимчасово окупованому Росією Криму.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович.

За її словами, останньою ланкою у ланцюзі репресій проти кримських татар стали арешти у Сімферополі 23 листопада, коли кримські татари мирно прийшли зустріти адвоката-правозахисника Едема Семедляєва, який вийшов з ізолятора тимчасового тримання.

У заяві Міятович наголошується, що на додаток до свавільних арештів і затримань, прикладом чітко помітної моделі переслідувань кримських татар є рейди на їхні будинки та мечеті, кримінальні провадження, позбавлені гарантій справедливого судового розгляду і надзвичайно суворі покарання, включаючи тривалі терміни ув'язнення, винесені останніми роками десяткам кримськотатарських активістів.

При цьому багато затриманих та ув’язнених зазнають жорстокого поводження і позбавлені можливості спілкуватися з сім'ями та адвокатами.

«Оскільки я наполегливо намагаюся отримати доступ до Криму для здійснення незалежного та неупередженого моніторингу, як того вимагає мій мандат, я закликаю поважати права кримських татар. Переслідування кримських татар необхідно припинити», - наголосила Міятович.

Комісар Ради Європи з прав людини закликала негайно покласти край свавільним арештам, обшукам, затриманням та кримінальним переслідуванням, що ґрунтуються на неправомірному використанні засобів боротьби з тероризмом, екстремізмом або на інших хибних звинуваченнях.

«Усі ті, кого було засуджено чи затримано на підставі такого жорсткого судового розгляду, мають бути виправдані та негайно звільнені. Юридичним радникам, які захищають кримських татар, має бути дозволено працювати без залякування чи перешкод, а кримськотатарським ЗМІ, журналістам, активістам та блогерам має бути дозволено здійснювати свою діяльність без обмежень чи переслідувань», - резюмувала Міятович.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня після масових затримань кримських татар біля будівлі Кримського гарнізонного військового суду Едем Семедляєв намагався здійснити їх захист у Центральному відділку поліції № 3. Силовики вимагали від адвоката припинити вести аудіозапис допиту затриманого, а потім - роздягнутися догола для перевірки на наявність «екстремістських татуювань». За відмову його засудили до адміністративного арешту на 12 днів і штрафу 4 тис.руб. (близько 1,5 тис. грн).

23 листопада біля ізолятора тимчасового тримання у Сімферополі співробітники російських правоохоронних органів безпідставно затримали громадян України, які прийшли зустріти адвоката Едема Семедляєва, незаконно заарештованого за вироком "Центрального районного суду м. Сімферополя" на 12 діб за нібито непокору "законним вимогам" окупаційних правоохоронців.

Серед затриманих виявилися дитина, жінки та журналісти. Їх доставляли до трьох відділків поліції Сімферополя: Київського, Центрального та Залізничного. Протримавши ніч, декого з громадян відпустили, склавши на них протоколи про нібито адміністративні правопорушення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-